寫文為甚麼?

傳媒生態 / 最新文章綜覽

 

很好笑,有些人問:你寫呢篇出黎有咩目的?

以前問我,同而家問我,有分別囉。

 

東京食店已拒絕香港客人訂位,各位,你們求仁得仁了

 

寫篇文出黎有咩目的?

以前,我會想社會有轉變。至少,大家會因為我寫既野,諗下其實件事係點。好似去日本放飛機呢單野咁:

 

我以前會諗,係咪自駕遊出左咩意外?係咪司機感冒呢?所以我不斷咁叫大家,自駕遊一定要有兩個司機,唔好一個人開足咁多日車。有晒錄音有晒文字做證,睇唔到既可以自己搵返黎睇。

 

2012年既post:

早前,很多人問我去日本自駕遊的意見。我都不太想回復,就是怕看到江西港人車禍那種新聞。如果真的要自駕遊,請最少有兩個常開車的司機。(´・_・`)

健吾發佈於 2012 年 10 月 8 日 星期一

 

2015年再說一次:

說過太多次的話,還是要多說多次⋯⋯

健吾發佈於 2015 年 2 月 19 日 星期四

 

好啦。到而家呢?寫完出黎,就 #撚屌 前撚屌後咁招呼你,再唔係就「睇左佢個名先知我睇左廢文」,因人廢言。而家我講既野,有邊句冇道理既,你咪講囉。係囉,係冇講到明話「唔招呼你中國香港人」,唔等如歧視香港人。你不認識日本文化,也許可以這麼說。

日本人要歧視你,一定不會有位畀你入既。正如d人要歧視基佬,唔會畀你入到佢地位架。佢地會話「都唔知有冇愛滋架」、「嘩基佬做咩咩會唔會惹到我架?」、「基佬掂過d文件我唔會掂架!」咁樣架。畀你入到位既,就唔叫歧視啦下嘩?

所以,而家我寫野,係為自己開心。我寫咩,你中意睇就睇。你唔中意睇既,出面大把野你睇,我講咩,關你咩事?如果你覺得關左你事,係咪即係話我講既野好有影響力,好影響到你?係既話,認左先。

#撚屌 前撚屌後咁叫人無禮貌不得止仲要幾年乞一次票既政工作者,就真係唔該行撚開啦。要爛口,我都識,講粗口,唔撚係好破格架咋。

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 186416
Date: 2018-10-24 12:35:28
Generated at: 2020-11-01 02:28:58
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/10/24/186416/寫文為甚麼?