人大咗,萬聖節就唔係節日。

 

如果係幾年前嘅十月三十一號,我一定會喺蘭桂坊出現,或者最基本都搵個有酒飲嘅地方。節日有冇假放係其次,最緊要有理由出去玩,特別係一諗起蘭桂坊有一大班扮鬼扮馬嘅靚女,就算識唔到,去望下再同朋友飲兩杯都唔錯。

而家?我喺屋企諗住寫完依篇文就瞓。

一個人大咗,對好多嘢嘅睇法會唔同。以前嘅我係最緊要有得玩,落去玩到四五點食個早餐先返屋企都係等閒;而家莫講話去到蘭桂坊要排兩個鐘兜個大圈先入到去攰死人,齋係要我沖完個涼再出中環條路已經令我卻步。咁遠,我用嚟瞓多陣唔好?第二日仲要返工啊大佬。

以往我好享受喺唔同嘅酒圍繞之下飲個你死我活,依個瞓死喺度,嗰個就入廁所嘔到七彩,總之出到嚟飲嘢就唔可以有人仲行到直線。不過今時唔同往日啦,而家嘅我醉唔起,更加唔醉得:年少輕狂就話瞓兩三個鐘都冇問題,而家一醉真係怕聽日唔知醒遲大到,然後比老闆照肺。

唔夜得、唔醉得、唔願郁,萬聖節對我嚟講就好似兒童節一樣,唔屬於我個年齡,一啲都唔關我事。你話China出面有個大波鬼妹扮吸血鬼任影唔嬲?Volar好多醉貓春光無限?我想玩啊,不過我都係早啲上床瞓先。好攰,早抖。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
  • 《無限斜棟有限公司》的政治意味 by Terence Yun
    除了三人家庭背景在暗示著一些政治符號外,其實這個三角戀也是一種暗示,盧慧敏周璇兩人之間,兩位男方常強調要求盧決定選擇其中一個,但盧知道兩人都是她的所愛,不能沒有任何一個,不可以失去其中一個,所以盧非常強調不願意選,不想選擇,她只想唯持現狀,…
  • 梅艷芳與姜濤——看一個時代的轉變 by Terence Yun
    香港娛樂產業一如早前提及是需要投資,不能短視,長線投放資源,才能培養一代藝人…
  • 葉劉請你遠離Mirror by Terence Yun
    政客向來都是嗜血的動物,見到一些市場上有價值的,便會撲過去拿著數,Mirror近期火紅,政客們也不忙關顧一下。有人提議姜B打針以鼓勵年青人打針便是例子,而花姐亦很懂技術推卻,可見她是一個高手。建制政客也不會執輸,葉劉淑儀建議Mirror同E…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 186703
Date: 2018-11-01 07:58:28
Generated at: 2021-05-15 16:47:29
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/11/01/186703/人大咗,萬聖節就唔係節日。