香港人就係純樸到連日本人都可以喺度橫行霸道

 

(圖文不符)

 

今日搭地鐵,我隔離企左個老母帶著兩個仔,目測小學,揹住個書包仔,都幾得意,個老母本身就化曬裝,睇落幾端莊,一齊搭左幾個站,喺度逼逼貢,我心諗:「中港融合,係咁㗎啦」,「幾十歲男人老狗,被人HI 兩嘢唔通嗌非禮咩」。

地鐵人多就唔分時段嘅,適逢繁忙時間就更加真人show 沙甸魚點入罐,咁地鐵行到唔記得邊個轉車站,多人落車,我咪行開少少,諗住讓啲位俾人行,個老母一見到有空位,就好似狼媽媽教狼B 捕獵咁,推兩個仔衝埋去,中途撞開其他「大人」,霸左三個靚位,狼媽唔洗「喔~~~~」咁叫,而係「嗝痴嗝痴~」咁,我日文唔叻,自細打得機多,大概知道係日本人講「嗰度嗰度」(有錯歡迎鬧我)。

我比較好彩,本身諗住讓路,無被狼B 撞到,而其他被撞到嘅人,就好大愛,唔出聲,繼續頭dupdup 用電話。

 

我嗰一刻心諗,香港真係一個福地。係移民嘅福地。

 

香港呢啲外向型經濟,就梗係唔同國籍唔同民族嘅人都會喺度搵到適合自己嘅生活方式。

日本人,可以話係出名「溫婉」,講句嘢都要十幾個音節嘅敬語,痾個屎都要裝滅聲器,坐墊都有特別設計吸屁味,務求咩都唔好影響到人。

日本人嘅謙恭,係出自性善嘅禮義廉恥,定係只係純粹唔想人地覺得佢麻煩?不如做個人類學研究,我唔識啦。

但呢單嘢真係提醒左我,就算係日本老母來到香港,無左其他日本人嘅目光,無左其他日本人文化監察,無左其他日本人鬧佢「打咩」、「巴加丫囉」、「渣媽」,出名桎梏出名壓抑嘅大和民族,都係會個性解放,係「個性」解放。

 

仲記得十幾年前暑假,有場大遊行,號稱五十萬人上街,到今日啲人都仲好自豪咁標榜「無整爛一個垃圾桶」。

當我呢排玩Red Dead 唔識串,知道美國十九世紀嗰種開荒殺戮適者生存,我唔知後世點樣評價二十一世紀嘅香港人,我只係覺得好好笑。

:)

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 186718
Date: 2018-11-01 20:24:42
Generated at: 2019-11-12 19:14:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/11/01/186718/香港人就係純樸到連日本人都可以喺度橫行霸道