「唉,有錢啊,唔同我地班窮親戚一齊搭巴士啊!」

 

 

街上一群五十幾六十歲嘅男女由酒樓行出嚟,停喺路口等燈,高聲歡呼故我。

「喂我行嗰邊啊,下次見!」當中一個女人向大家道別。

嗰個女人行走左之後,呢班人就開始議論。

「唉,有錢啊,唔同我地班窮親戚一齊搭巴士啊!」一個男人諷刺道。

「鬼唔知佢要搭的士咩,嗰邊嗰邊,巴閪閉!」另一個女人附和。

「梗係唔係啦!嗰邊有商場,有錢梗係身痕,去使錢去消費啊!出嚟同你食小菜食酒樓咪已經俾足面囉!」又有個男人補充。

「有錢就攞彩」、「威啦」、「拎個名牌袋出嚟曬命」、「眼鏡都要去日本配咁架勢!」,作為一個路人,我不斷聽到啲關係嗰位我完全唔識嘅女人嘅事。

可能岩先席間嗰個女人好乞人憎咁曬自己老公生意做幾大、仔女搵幾多、最近放左幾個盤,可能,我唔知。但我淨係知道,作為一個路人,我真係覺得佢地好醜陋,好肉酸。

君子成人之美,當然,唔係個個都有本事保持人格高尚做君子。但即使做個市井匹夫,他人成功不妒不口出酸言,他人失意不驕不落井下石,是常識吧。

或者就係呢種心態,就決定左嗰個女人會有錢,嗰班人就只有妒忌份。

朋友啊,家人啊,唔知我地未來如何造化。但願我地永遠都唔會變成呢種人。

 

作者:亂臣賊子

亂臣賊子

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 187016
Date: 2018-11-09 16:35:53
Generated at: 2020-06-04 19:36:53
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/11/09/187016/「唉,有錢啊,唔同我地班窮親戚一齊搭巴士啊!