【香港高鐵】解決賣豬仔團 ,由提高訪港旅客成本著手

 

 

港珠澳通車衍生既廉價劣質賣豬仔團,放任訪港旅客置諸不顧,源頭由於內地部份風評較差既旅行社,涉嫌利用現行法律漏洞,涉嫌非法帶團過境導致社區生活大受影響。香港作為旅遊城市,接待旅客本來無可口非,不過係冇人敢道出香港接待旅客既配套係唔適合呢班即日來回,消費力唔高既旅客呢個事實。呢班旅客既出現好大程度上因為訪港成本因新基建及政策推出而降低,要解決上面既難題,可以由提高訪港成本著手。

 

香港高鐵冇出現過劣質平價團

香港高鐵定位目標為商務客,標榜節省時間成本,想慳時間就要付出更多既價錢,合理吖。加上多種既行政措施以令到平價團無利可圖,幾乎絕跡,嚴格既行李規則亦難以令代購利潤抵消交通成本,高鐵通車之後似乎對當區既影響未有東涌上水咁嚴重,反而係高鐵概念爆煲呢個就後話。

 

增加陸路離境稅係七傷拳

現時羅湖同落馬洲口岸有陸路離境稅呢個政策,若然一刀切提高離境稅,除左稅基可以帶黎更可觀收入外,但同時加重到經常穿梭兩地既香港人成本,必然引起反彈,得不償失。所以應要研究針對訪港旅客既行政措施可能有效改善問題。

 

訪港旅客強制購買醫療保險是否可行?

呢個可能係提高訪港旅客成本之餘又唔影響香港人入境同現有交通成本既方法。現時訪港旅客如需治療,所費不非,而且公立醫院亦出現不少走數個案。如果強制要求所有訪港旅客必須購買醫療保險先可入境除左叫做保障訪客之外,當然佢地真係要用既時候一定係俾左錢先有得 claim啦,冇得走數,減低公營醫療既壓力,提高行政成本令到佢地訪港成本上升去減少訪港次數/一黎就黎多幾日消費俾多啲錢,咁樣又可唔可行呢?

 

現行所謂分流都係無效

所謂分流措施,B6週末停開都係斬腳趾避沙蟲既方法,香港作為旅遊城市,但本身配套唔適合呢班即日來回客既時候,就算如何分流同增加都係冇可能足以應付需求,與其如此點解唔考慮下重質唔重量,著手提高遊客人均消費水平而唔係淨係識一味接收又唔係好好妥善佢地。做壞做衰做cheap個旅遊城市個名係冇人得益架。btw筆者唔係搞階級歧視呀~唔係睇唔起大陸人呀,係俾你有更好既旅遊體驗就唔好試即日來回,儲多啲錢黎買野消費high end啲,難忘啲,真係唔洗淨係黎買奶粉咁小家喔~

 

 

作者:武士亭

漢江泄對家

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 【真人真事】嗰日,朋友扑咗個黑警… by 都市女子日常
    情侶情到濃時緊係扑嘢啦,點知呀警察叔叔第一次淨係硬到一下,之後都軟過軟雪糕,搞咗好耐,連個套都鬆埋出嚟。…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 陳法拉呢種女人,蘭桂坊無一萬都幾千 by 庵念慈
    陳法拉就是那種中國出生、家裡略有關係二代,去外國走一轉再回流到香港,口裡的普通話和英文都是有難聽的捲舌音,住在美國卻罵美國總統的甚麼不是。…
  • 老蘭嘅初夜 by SAZI
    我記得第一次去蘭桂坊係喺2011年,已經係九年前嘅事。仲好記得第一晚去蘭桂坊時候嘅衣著,藍色書包杏色闊腳褲藍色花紋T裇,總之唔係可以稱為「戰鬥格」嘅裝束,好似白癡咁鑽入威靈頓街間T字頭O字尾嘅酒吧入面,入到去全部都大過當時嘅我至少十年,全部…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 187151
Date: 2018-11-14 13:40:44
Generated at: 2020-05-30 04:30:07
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/11/14/187151/【香港高鐵】解決賣豬仔團-,由提高訪港旅客成本