唔飲奶,你死咗啦。

 

 

如果講生物傳宗接代係天職,我諗喂奶嘅重要性都好緊要。喂母乳係所有哺乳類動物都會做嘅事,除咗人類偏好用奶粉去替代。亦都唔知係咪因為咁樣,所以大家覺得你影張用奶樽喂奶嘅相係好Sweet 好有愛,但如果你喝人奶就係暴露過火之類。

根本係影者無心,睇者有意。

我諗迎接新生命嘅快樂真係好難以想像,無論係佢出世、學行路、叫爸爸媽媽、定係返學,對父母都會好有記念價值,亦會好想同人分享——當然包括埋喂奶依個時刻啦。只係「保守」嘅香港人一見到女人袒胸露臂就鍾意聲討一番先,睇唔到人地本身想分享嘅快樂,只係在意嬰兒咀裡面嗰一點會點樣敗壞風氣。

明明就係你心邪,而且香港人敗壞都唔係因為依件事啦,平時你有冇關心過香港?

餵母乳係自然而神聖,當然你可以選擇比你仔女飲奶粉,但身為哺乳類嘅人類點解會對喂母乳依個行為有咁多暇想同批評?點解幫個嬰兒影張全裸照可以周圍比三姑六婆睇得佢地大叫「哎吖好得意吖」,但個啊媽只係坐喺度喂下奶影張相都可以比咁多人口誅筆伐?

定係純粹你妒忌人地生完身材都好過你?

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】一年一度 E3 遊戲展 講完無影嘅作品年年都有 by 森麻
    又黎到一年一度嘅 E3 遊戲展,貴為遊戲業界盛事每年嘅 E3 及相關遊戲展都會有大量新作消息公佈,而且每年都總 […]…
  • 八仙嶺縱火案翻案問題 by 蕭少滔
    我以下按刑事偵緝的「排除法」,讓大家客觀地重組案情。大家如有指正及補充,可以有助澄清事實的話,無任歡迎。…
  • 八仙嶺之殤——災難回顧報告 by 無妄齋
    以下為我們翻查當年事故資料所得,目的並非要指控當年誰是誰非,也無意勾起當事者的傷痛。相反,是旨在透過重溫事件經過及法庭紀錄,為讀者提供較為完整的說法及根據,並寄望從此杜絕坊間的主觀臆測,以正視聽,還世間一個公道。…
  • 國安法下的香港電影 by Terence Yun
    倘若國安法成為指引下,創作人又再多一重限制,這條紅線之無形壓力便走進創作人的腦海之中,無形刀壓在創作人頸上。香港沒有審批劇本制度,不同大陸,批左就可以開拍(當然亦有批左,拍左都不能上畫),而香港沒有審批,意味著創作人在創作時要估計和預計在什…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 187286
Date: 2018-11-18 01:50:40
Generated at: 2021-06-14 10:31:11
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/11/18/187286/唔飲奶,你死咗啦。