HK01 啲Job Ad 真係好取巧!

 

伏工一街都係,荃灣數字網媒啲人講好Pay,咁就應該伏極有限啦?我可以話你聽,其實唔係!

01有個Job Ad叫「網站編輯(內容品質管理)」,話可以「參與管理公司Facebook page」,咁你以為可以管個55萬既Page?咁你就大錯特錯了!

基本上呢個位係傳統紙媒嘅「校對」,只係改左個名做「內容品質管理」,主要負責捉錯字。好好地請「校對」咪請「校對」囖,咁呢個又係咩黎嫁?

 

校對工作咁悶,點請到人呀?咁就梗係就要用埋呢啲招數去招人啦,個JobsDB用字,真係十分之取巧!個廣告是咁寫的:

1. 審校《香港01》發佈的精選文章,確保用字準確、文句通順、邏輯無誤,提升內容質素

2. 管理全網文章的Tag體系,令文章的的展示、集結更有邏輯

3. 參與管理《香港01》facebook專頁,協調不同部門、梳理文章發佈順序定期製作報告,回顧文章紕漏,讓同事檢討並提升寫作技巧

4. 深入了解、應用《香港01》網站、社交媒體及手機應用程式等傳播平台,為UX、版面設計、互動元素等提供意見, 增強用戶體驗

5. 與讀者緊密交流,提升活躍度及黏合度

 

網站編輯/高級網站編輯(內容品質管理)的取巧 JobsDB 廣告

 

好,Pt.1 同Pt.2 都叫做校對既工作範疇,但Pt. 3就真係出事!咩叫「參與管理facebook 專頁」呢?個工作流程是咁的:

網站編輯同埋各位上司共同集結喺同一個Whatsapp Group度,定時定候各上司會在個Group 度Send 條Link出黎,兼出Post時間,等你放落個時間表excel入面,等佢地唔好撞時間,並且定時定候喺Facebook度撳制出Post,就是這樣了。

點揀文章、點解揀呢篇、Sorry,你無權干涉呢!而且Facebook 帖子亦預先由各部門寫好了,你連僅餘普通網站編輯(Web Editor)僅有的發揮空間都無呢!咁就叫「參與管理《香港01》facebook專頁」了。你真係以為你管理緊個55萬人專頁?想太多!

至於Pt.4 呢?HR同大家講「深入了解」、「應用」、「提供意見」係全句重點,姐係等於無講過,基本上呢,任何人都可以用01個App、網站,並且「了解」、「應用」、「提供意見」。

Pt.5 呢?佢指緊可能有時一日一兩個Facebook post上面回應下讀者,咁就係「提升活躍度及黏合度」嫁啦!

呢個位仲話歡迎請畢業生添,但都係果一句,畢業生應該搵返啲學到野既工,做呢個位只係浪費時間。

 

 

作者:戚業業的窩

戚業業的窩

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 187475
Date: 2018-11-23 07:41:18
Generated at: 2020-10-25 10:16:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/11/23/187475/hk01-啲job-ad-真係好取巧!