【保險界那些事】打客人嘅保險界新人

 

 

最近,大學師妹Esther同我分享咗個故事,話有一位保險界新人打客人。經過上次同David嘅對話,我明白要增值自己, 增廣見聞。於是,我決定寫低呢個故事,日後引以為鑑——

話說有一位後生仔,叫佢做K先啦,本來係一名入境事務助理員嚟嘅,因為頂唔順政府工太無聊、人工加得慢,就跳返出嚟打工,決定做保險搵大錢。嗱,咁佢又冇揀錯喎,保險你做得好嘅,真係可以搵到好多錢,分分鐘高過政務主任。但係,大前提係你要有客,而且啲客又肯畀錢你先得。佢錯就錯在,諗得太美好啦。

K一考完個牌,就瘋狂搵客,主要係搵返家人、前同事、朋友啦。第一個月,佢父母幫佢開咗張大單,令佢有豐厚嘅收入。

「我唔怕話你知呀,我入行一星期,今個月人工已經高過之前做IA啦。」同Esther食糖水嗰陣,K好開心咁話。

當時Esther心諗,車你啲人工咪又係父母道嚟,就話啦:「恭喜你,咁之後你點搵其他客人?」

「好易唧,我有幾個朋友已經答應咗幫我簽,到時我再出去搵啲客,都夠洗啦,今年一定上到MDRT。」K好有信心,再挨近Esther話:「最好你都支持下我啦。」

「哈,我咪話咗我已經有一位好好嘅agent(我呀我呀)囉,我搵佢買就得啦。」Esther直接拒絕。

「屌,本身有agent根本唔係一個拒絕我嘅理由,如果你有心支持我,就會幫我買多份啦!」K畀說話Esther聽。咁Esther都冇理佢,快快脆埋單走人。

「屌,我同呢條友老蘭識㗎,佢憑咩要我支持佢?」Esther同我講。

一個月後,Esther再次見返K,K就開始吐苦水啦:「屌,班仆街,次次約佢地都放我飛機,我一日約六個人呀,有五個都會放我飛機,淨低嗰一個聽完都唔肯買!嘥我時間!」

「喂⋯⋯咁你做得呢行,又要向朋友埋手,係預咗俾佢地放飛機,甚至同你疏遠㗎啦⋯⋯」我有啲悲哀咁話。

「係呀,我都係咁同佢講!點知佢都係發老脾!」Esther話。

「屌!佢地答應過會撐我㗎嘛!」K當時就咁發老脾啦。

「嘩,好在你冇答應過佢唧,哈哈!」我笑言。

後來,Esther怕咗K,都冇乜點同佢見面。但Esther都有見下K嘅朋友,就八卦下K撈成點啦。

「屌,條友真係好唔適合做保險。」其中一位朋友咁講:「佢約親人都係去McDonald道傾單,好少少都係大學canteen,一嚟到開場白都冇兩句,直接叫人買佢張單,係咁話你搵唔夠錢、身子虛弱、份工危險,踩到你嘅人生一文不值咁,再叫你買多份保障。大佬呀,我同其他agent傾,佢地至少請我去酒店食下buffet,同我傾下計,先再傾張單呀,我買佢個service都抵啦。我唔係要畀錢一個人同我去McDonald,淨係聽佢踩我咁折墮呀?」

「但係,佢話你答應過佢,會幫佢買單㗎喎?」Esther問。

「屌,我係答應過佢買。我都係諗住買份儲蓄唧,點知佢就叫我一次過買埋人壽、醫療同危疾,仲有啲唔知咩基金,我真係買嘅,每個月拎晒份糧去供都唔掂!」嗰位朋友話。

「咁,你求其幫佢買份囉。」

「屌,」另一位朋友插口:「我有,我真係有求其幫佢買一份!點知呢?我話要一份,簽單嗰日佢竟然帶三份嚟,仲要我即時簽咗佢。我頂唔順就話佢啦:『屌!我都話淨係買一份咯,點解你死係要賺多我幾千唧?』佢嬲起上嚟竟然打我!條友痴線㗎,我真係未見過做保險做到咁仆街。」終於,Esther明白點解冇人幫K買保險啦。

「對唔住呀Esther⋯⋯」我話。

「吓?咩事?」Esther不解。

「我冇帶你去酒店食buffet⋯⋯」我望住我地而家身處嘅Table 18,唔好意思咁講。

「哈哈哈哈哈哈哈哈,」Esther笑住:「屌,傻啦,到你做到COT時,我地再去半島食tea!」

「好!」

 

【保險界那些事】

在酒吧溝女再呃單的保險佬
原來保險經紀會精神分裂
去speed dating 溝客的保險女

日常分享 Instagram: https://instagram.com/bohimlo

 

作者:Bohimlo

Bohimlo
90後保險佬,細個想開玩具店,送玩具畀小朋友,大個去咗做保險,同客人嘅仔女買儲蓄保險,等小朋友有錢買玩具。 日常分享 Instagram: https://instagram.com/bohimlo

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 港人學樂器小心被騙財——大提琴掠水記 by 莊公公
    二手琴市場好細,賣出去唔容易,價錢好低,香港地寸金尺土,仲要佔地方,即係擺明被勒索,如果唔係冇好日子過,以後上親堂有排煩。…
  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 鑽戒 by 藍兼併
    程子晴嫁給富商翁恭時只有24歲,而翁恭比她年長26年,二人的婚禮在五星級酒店舉行,城中名人富豪紛紛到賀,這段婚姻被外界視為父女戀,而程子晴承受着貪財嫁富翁的惡名。…
  • 朋友,並唔係要嚟搵笨㗎! by 小盛女
    「未諗㗎,都係落吓FB、Google廣告果啲,我畀啲相同價錢你,你幫我執吖。」Grace說。 「你係想我幫你整?你話我知總共要整幾多樣,幾時要完成,我再quote個價畀你啦。」我說。 「唔使咁大陣象!我哋咁熟,想你幫吓手咋,好簡單啫,你…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 188157
Date: 2018-12-09 21:02:50
Generated at: 2021-05-19 07:16:25
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/12/09/188157/【保險界那些事】打客人嘅保險界新人