除夕必須外出倒數

小城小事 / 最新文章綜覽

 

 

「Esther,你仲未出去?」媽媽走入房間問。

「出去?」我一臉茫然。

「係呀,你唔使同朋友倒數咩?」

「仆街——我做嘢做到唔記得咗,好彩你提我。我地約咗十半,而家換衫啱啱好。」我拍一拍頭,再伸懶腰。

「嘩,除夕都要做嘢,你partner太難為你啦。」

「唔係啦,佢好好㗎,只係我太鍾意呢份工作。」我將MacBook合上,再放入袋。

「唉,倒數就唔好帶MacBook做嘢啦。」

「以防萬一呀,你唔好阻我啦,我要揀衫。」我打發咗媽媽,再打開衣櫃,思考2017年嘅最後一日,我應該著咩衫好。我揀咗上身衛衣,下身鬆身牛仔褲,方便坐喺梳化上玩。執埋個袋,我就出門口。

落到樓下,街上人來人往,每個人都悉心打扮,臉上掛著笑容,準備迎來2018年嘅第一秒。我笑一笑,拎起手機WhatsApp班partners:「你地喺邊呀?」

「尖沙咀呀,而家已經多人到仆街。」Jerrick話。

「唔係掛!?」我話。

「海運大廈已經冇乜位,總之早少少出門啦。」Kenny都咁講。

「頂,好多人。」Paul話。

我加快腳步,走向地鐵站。嘩頂你個肺,地鐵站啲人多到呢,睇怕都係啱啱食完飯,轉場倒數。我步入車廂,見到一班中學生圍住扶手,喺道講笑:「我地唔去海旁啦,去教堂祈禱,祝肥明2018年減肥成功!」

「收皮啦,我要拜佛,求軒少今年順利升班!」

「屌,我祝你地唔好打咁多飛機𠻹呀!」哈哈,好MK好青春呀。另一邊,我仲見到一對情侶著住情侶裝,拎住閃燈棒自拍。

「嘩,呢張影到你好型呀。我地等下去海旁再影呀bb。」真甜蜜。

其實,倒數有咩意義?成班人去海旁鳩等兩、三個鐘,嗌下三二一,再散band,真係咁開心?前一晚咁夜瞓,第二日一定好晏起身。新一年嘅第一日,瞓到黃朝百晏,又係咪好嘅開始?我思考住,直到去到目的地——香港大學。

我走向A出口,再搭𨋢返到學校。甫出𨋢門,我熟悉地轉右,走向智華館。「嘟——」我嘅拍卡,吵醒咗保安,佢以奇怪嘅目光望住我,大概疑問緊呢位學生做乜除夕都嚟智華。我直上樓梯,再搵一個向海嘅位置,盤坐在梳化上面,繼續工作。

「就到新年啦,希望我地下年一齊大賺!」Jerrick寄來訊息。我望一望手提電話,係喎,凌晨十一時五十九分啦。我聽到,一陣腳步聲,向我走近⋯⋯不意外地,佢到啦——另一位保安,我向佢微笑。

「嘭——嘭嘭!」我望向海,只見天空有火光——新一年到啦,放煙花啦。

「新年快樂!我愛你地!」我寄出訊息畀班partners,聽完煙花聲,就返屋企啦。冇錯,我冇男朋友同我倒數,我啲朋友亦去晒拍拖,冇陪我倒數。但係——

除夕必須外出倒數。

 

作者:霏子

霏子
Fayly .Party Host .不務正業、自甘墮落 .香港大學主修文學及文化研究

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 187676
Date: 2018-12-26 19:55:36
Generated at: 2020-02-25 09:25:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2018/12/26/187676/除夕必須外出倒數