【小心香港西客】城巴新巴1月中加價,九巴司機隨時又中箭!

 

 

城巴及新巴獲政府批准,在1月20日起開始加價,已經是城中大事,本文似是多一舉;但這裡有兩點要特別一提︰

一、城巴所有A、E、S線(即城巴專營權二)收費維持不變
二、城巴與九巴、新巴與九巴聯營的所有過海路線,亦於1月20日加價

咪住,乜九巴唔係申請緊加價未批咩?點解城巴新巴加價又關九巴事?
問題正正出在呢度!

 

雖然香港所有巴士公司(五巴)都申請加價,但城巴及新巴最先獲准加價。傳媒的焦點都集中在城巴及新巴,而傳媒強調九巴加價的申請仍在進行中,可能在內文中輕輕提及,甚至不提九巴與新巴或城巴的聯營過海線,都會在1月20日加價,而這堆聯營線佔過海線總數超過一半以上

以某些香港人的理解能力,「城巴新巴加價」就真係只有城巴及新巴加價,其他巴士公司就無加價,而九巴的網頁亦不太強調聯營線加價,我幾乎可以肯定,在1月20日加價後做九巴聯營過海線司機的母親肯定忙過不停!

(個案示範及設計對白)

假設某條聯營的過海線如1XX,收費由$9.8加到$10.4,剛剛有架九巴埋站……
乘客︰喂,司機,點解會貴咗既?
九巴司機︰今日加咗價呀?
乘客︰今日係城巴同新巴加價之嘛,關你九巴X事?
九巴司機︰聯營過海線都加咗線呀
乘客︰X!你呃我呀!我搭96X又無加價喎!
九巴司機︰個D線係淨九巴做就無加價,但聯營線就……
此時該乘客的手臂已經延伸到九巴司機身上……

如果在1月20日發生九巴聯營過海線司機被乘客指鬧甚至動手,千祈唔好覺得奇怪,因為原因多數是上文所解釋咁,祝司機好運!

 

作者:曾慶光

單挑亞視一戰成名,做野永遠都係自己一個人

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189309
Date: 2019-01-16 22:44:12
Generated at: 2020-10-25 04:43:51
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/01/16/189309/【小心香港西客】城巴新巴1月中加價,九巴司機隨