【女人三十】其實一個人咪又係咁過

 

「唔使唔開心,我有好多仔,可以介紹俾你識喎。」朋友阿花說。
「我知你多仔,不過唔使住喇。」我說。
「無謂為咗一棵樹而放棄一個森林,你知唔知呀,分手最快復原係搵一個新嘅!」阿花說。
「我知,我明,不過遲啲先啦,元氣大傷要回一回氣呀。」我說。

我唔抗拒認識新朋友,而且都有打算擴闊下圈子,不過如果對方係以搵女朋友為大前題,我就唔想搞人喇,無謂嘥大家時間啦,而且仲要係朋友嘅朋友,你知啦呢段時間最易做錯決定,真係唔好累人累己,有咩遲啲再講。現階段都係積極裝備自己,做運動保持身體健康(其實主要想減肥XD),作息飲食定時,護膚,打扮得靚靚同埋努力搵工。

諗返起以前我連行山都要男朋友扶,少少石路山路就覺得自己會企唔穩,真係有啲誇張,雖然我平衡力不嬲差,不過後來分咗手跟朋友去露營,先發覺原來自己一個揹住啲裝備,唔使人扶其實都一樣行到,就算真係跌親,至多咪起返身,又唔會死嘅。

同時我又係個路痴,以前睇地圖搵路一向都交比男朋友,但係其實而家有google map,點都會搵到路,至多兜遠咗,而且路在口邊,唔識咪問人囉。話晒都就嚟三字頭,係時候要獨立啲,唔好再諗住有人會照顧自己,童話公主嘅夢係時候要醒喇,與其靠人,不如靠自己仲好。

我覺得學識照顧自己嘅第一步係學好煮嘢食,起碼第時自己一個都有啖好食,雖然我好鍾意出街食好西,但係一嚟味精多,二嚟又貴,其實自己煮都可以好好味,所以而家經常跟阿媽去買餸同偷師,學識煮嘢食唔係為咗想溝仔(不過可能都有用嘅XD),而係為咗自己,即係好似打機咁,男人又好女人又好,都應該喺各個範疇上面為自己升level,唔係為其他人,係為自己。

有時會見到朋友一對對好開心好sweet,但其實有好多單身朋友嘅生活一樣可以好多姿多彩,單身同拍拖不嬲都各有利弊,之前都享受咗咁耐拍拖嘅快樂,係時候要享受下單身嘅自由喇。記住呢個世界上,只有自己係永遠都唔會離棄自己,所以一定要好好愛自己呀!

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【辦公室智慧】Learn how to not give a fuck, you will be fine. by 沒有句號
    大佬個 Sales Assistant – Ann 姐入 form claim 電話費,一次過 claim 一至八月,公司 policy 講明只可以 claim 最近兩個月嘅單,會計部都係跟 policy 做嘢啫,過咗期自然就彈㗎啦,所以 …
  • 【真人真事】小表妹的胎前記憶 by 表姐
    「你仲記唔記得喺媽咪個肚果陣係點架?」 「唔記得啦」 「再之前呢?未去媽咪個肚之前你喺邊架?」 「喺個天度」…
  • 失戀時,朋友講嘅野,聽下好喇! by 壞孩子
    佢地唔係你,唔知你個心有幾多掙扎,唔知你同個ex嘅經歷同佢俾你嘅感覺,就算你講左,佢地都係當故仔咁聽。而且,朋友為免你傻落去,通常都會叫你放手,話個人唔值得你等或者挽留。但你聽完,就算心知肚明,你鬼做到咁灑脫,如果你得,朋友就唔洗成日睇住你…
  • 關心柳俊江,仲多過十二位手足 by Terence Yun
    此新聞一出,不論是藍絲群組還是黃絲群組,都對此新聞樂此不疲,藍絲見此新聞,當然不會放過這個機會,明白,必然強力追擊,一定打到唔停手。但係唔明所謂的黃絲群組,所謂的本土、城邦之類,都對此也樂此不疲,大家七嘴八舌,當家常話,當正他有如阿嬌藝人般…
  • 去到英國做警花(自稱),見盡社會光怪陸離。 by 英國警花
    早排見d移民谷,個個都好擔心治安,人人好似會抬個夾萬日日出街等人打劫咁款,好似治安除左偷竊打劫外就無野要考慮。講到治安,你有冇諗過英國好多警力其實花了在照顧精神病人身上?…
  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189378
Date: 2019-01-20 12:55:38
Generated at: 2020-09-23 11:44:18
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/01/20/189378/【女人三十】其實一個人咪又係咁過