【外賣仔日記】仲未收爐咩?(大家咁話啦)

 

本身我哋外賣呢一個行業,其實都無話收爐唔收爐嘅,年尾嘅最後一日都會有人開工,新年第一日點都會有人返工嘅,但係呢排商業區嘅單就真係接近係零,10個客12個嘅送餐地址都係住宅地址嚟,成個商業區睇嚟都已經收晒爐

但係,星期日我接到張單,當我見到個送餐地址,我好想同嗰客講聲 ~「辛苦晒~!」

嗰日我做緊成個區最尾歌嗰一更,準備臨收工前個半個鐘左右,我已經行緊去地鐵站搭車準備收工,因為通常呢個鐘數啲餐廳大多數已經打烊,所以單就本身已經唔多,已經可以準備收工。

突然,我電話響起,系統派咗張單俾我。咁理論上我仲係返緊工嘅,有單做好正常呀。

呢張單其實係好特别,我要去一間位於商業區商場入面嘅餐廳攞餐,呢間餐廳距離住宅頗遠,步兵理應只會送到寫字樓,送住宅應該係俾返車手,所以響住宅單較為多嘅日子,步兵要到呢間餐廳係好奇怪。

當我一攞完份餐之後撳嗰送貨地址嚟睇,送去某間巨型金融機構嘅寫字樓地下大堂

我嗰刻諗緊,「嘩 ~!佢哋仲未收爐咩」

去到留下call 個客落樓,之後落嚟接單嘅係一個年輕人

嘩,咁後生年尾都要OT,重要係星期日喎,辛苦晒啦。

其實年尾最後一日,早啲收爐啦,俾自己休息下啦。

響呢度,外賣仔同大家擺個早年啦

祝各位新年快樂,身體健康,各位搵多啲
各位送食物送
貨嘅師兄師姐就會有多啲單做啦

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

作者:外賣仔

外賣仔

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189925
Date: 2019-02-04 15:34:55
Generated at: 2022-09-30 13:51:15
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/04/189925/【外賣仔日記】仲未收爐咩?(大家咁話啦)