【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(一)

 

 

屋企。有家人,我,同我女朋友Sabrina,上黎拜年。

大家照例講完一大堆祝賀說話,食完個全盒入面D無無謂謂難以消化既食物之後,突然之間,老爸企起身:「好啦,都係時候啦。」

我阿媽亦都即刻附和:「係啦,依家呢個時間好,出去最岩。」

我同Sabrina愣然,「下,無啦啦去邊呀?」

我老豆攤攤手,就拖住老媽子去玄關著鞋:「咁新春梗係要行下大運啦。」

「行咩大運啫,我衫都未換,之前有無聽你地講過。」我故意抱怨。

Sabrina好聲好氣勸我:「唔緊要啦,你依家換衫,我地一齊同Auntie Uncle出去影下相呀,今日天氣幾好呀。」Sabrina梗好啦,今日一身紅色錦袍裝,黑色漆皮短裙,啡色高爭長靴,加上最近新年前去做既負離子長髮,貼貼服服,靚到爆晒鏡咁,點似得我依家成個街坊睡衣裝,頭髮亂咁飛呀。

我都未想回應,我阿媽已經柔聲同我女朋友講:「唔緊要,你咁難得黎拜年,唔好行黎行去住啦,我同條友出去就得。你係屋企陪Sunny睇下電視,剝下瓜子先啦。我地兩三個鐘後就番。」

說罷,竟然真係急急腳,我阿爸阿媽兩個人笑口噬噬,就打開門,出去,鎖好門,然後走左。

我靜左一陣,然後就哈哈大笑左幾聲。Sabrina好生奇怪,就拍打左我一下:

「你阿爸阿媽走左去行大運,你又唔去,有咩咁開心?」

我已經一個箭步,返番去佢身邊,然後猛然一抱,將佢推左落去客廳既梳化。

「咩呀,依家兩老為我地製造機會,我地梗係唔好錯失機會,黎過新年第一炮啦!」我然後已經好急色咁,好純熟咁樣呵一口氣落去Sabrina既耳仔同頸之間,若有若無。

Sabrina好不能自持咁樣,即刻低喘左一下,但係佢已經勉力咁樣推開我:「你咪……咪住啦,唔得啦,如果一陣你阿爸阿媽返左黎,咁樣點算呀?」

我抓抓頭,係沙發上勉強盤腿而坐,以免失平衡:「呢個就係我哈哈大笑既原因。因為佢地突然想出門口,而又無事先通知我,我就知事有蹺蹊!」

Sabrina完全唔明:「下,咁即係點呀?」

「其實呢……我阿爸阿媽最近已經成日問我幾時結婚……」我無奈說出真相。

Sabrina驚呼一聲:「下,你講真架?我完全未有咁既打算呀!況且我地都未儲夠錢,又未玩夠。」

我老大一個白眼遞過去,Sabrina不由自主縮一縮頭,但佢仍然係咁可愛:「都未聽過女仔會唔鍾意結婚!我夠知啦,所以我咪一直都無同你講啦。」

「咁同佢地依家出去行大運,有咩關係呀?」Sabrina一直追問既性格,在此顯現。

(待續)

 

【短篇連載】

新春大吉,我同我女朋友共處一室(一)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(二)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(三)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(四)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(五)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(六)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(七)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(八)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(完)

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189763
Date: 2019-02-05 06:21:12
Generated at: 2019-03-22 15:11:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/05/189763/【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(-9