【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(三)

 

Sabrina撥番好D頭髮:「我地唔可以睇少你阿爸阿媽!正所謂你有張良計,我有過牆梯,佢地一開始亦都知道有呢個閉路電視架啦!可能隨時會將計就計,咁我地咪隨時中伏?」

我一呆,「即係點?」

「例如,我地係個閉路電視度,只係見到佢地岩岩入lift,然後出返去。但係點知佢地會唔會其實暗渡陳倉?例如,佢地根本無離開棟大廈,岩岩只係為左呃我地,以為安全,其實上左天台,然後計番好時間,吹一陣風,到我地做緊果陣,佢地就行樓梯落番黎,咁閉路電視咪見唔到?到時一定一鑊熟!!」

我做出尤如一頭冷水淋下既沮喪神情,望住佢,好似想喊咁:「你咁講,又岩喎……」

Sabrina見我好似好慘咁,就話:「咁……唔緊要啦,我地遲D去過旅行咪得囉。依家忍一時之氣,日後一定海闊天空啦。」

樓價咁貴!個個扑野都要出街打野戰咁滯喇。可以出外旅遊溫柔鄉,係咪的確唔應該強求??

此言差矣。

我低下頭,過左一陣,又突然之間,由細聲咁笑,變成大聲咁樣狂笑。

「你又做咩呀?係唔係衝血上腦,新春流流,Short 左咩?」Sabrina納悶。

「無呀,我笑我地都有相同既諗法,有咁縝密既思考。但係,唔需要擔心,呢樣野,一樣係我既計算之內。」

「下,下下下?即係點呀?」Sabrina,個樣,好難形容,唔知算唔算又驚又喜。

「的而且確,岩岩你講既情況,絕對有可能發生。之但係!」我拎出我既智能手機,然後快速按左幾下,就顯示左一張地圖,入面有兩個箭咀:

「你唔記得你男朋友係App developer黎架咩?我阿爸阿媽既電話,我一早已經做左手腳啦,呢個世界,科技先進果然係好既。依家佢地兩個人,睇下先,就到地鐵站啦喎!梗係想係地鐵游下車河,然後行下大運啦!有左呢個GPS,所有野都萬無一失!!」

Sabrina,聲音一下子都高左八度:「老公……你好叻呀。」一聽到呢把聲,所有雄性既動物,都知道咩事啦。哈,哈,哈。今鋪仲唔水到渠成呀?

話說有年特首例牌要錄新年賀辭,唔知有年唔知邊個,劈頭第一句話就話自己好鍾意做野,係呀,我都係呀!我仲鍾意搞野添!

我醒起喇,果個就係收左五千萬都無事既思歪。當時日日講都係佢有無僭建。算啦。往事已矣。佢有無僭建唔重要,最緊要係我女朋友無僭建。依家我一下握實一邊,一邊貪饗溫玉之香,真係人間極品。Sabrina有度好,一但進入狀態,D反應同動作完全不亞於任何一個成名女優,銷魂到呢。

「唔好再等啦,老公,快D,快D黎啦……」新年流流,我真係唔鍾意拒絕人,更何況係自己主場,呢個又係自己女朋友?我心裡面,依家只有一句揮春,就係出入平安!!

(待續)

 

【短篇連載】

新春大吉,我同我女朋友共處一室(一)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(二)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(三)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(四)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(五)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(六)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(七)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(八)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(完)

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189942
Date: 2019-02-05 06:20:06
Generated at: 2019-03-22 15:08:20
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/05/189942/【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(-7