【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(四)

 

另一邊廂,係街上面。街上兩老並唔係去左地鐵站,反而只係去左樓下間Café。

阿爸講緊電話。

「哈哈哈,恭喜發財恭喜發財……嗯,大家咁話大家咁話,邊係呀?傻啦,你快D?」

「樓邊有賺呀,都係得果少少……哈哈哈……呢輪股票蝕番好多啦。BANG」

「下?我個仔幾時結婚?我都唔知呀,但係如果你地可以叫下佢快D結就最好啦……」

「上黎我屋企拜年?幾時?依家出黎?得唔得?」阿爸望住阿媽,又奸笑左一下,Style 同阿仔其實一模一樣,「無問題呀,我屋企有人,你地一陣仲可以見到我個死仔既女朋友添……」

「好呀好呀,唔好客氣,一於一陣見,好嘛!今晚一齊去食個飯!OK?」

收線。

阿媽有D擔心:「老頭,咁樣做會唔會過份左呀?」

阿爸輕鬆咁聳聳肩,飲佢杯Latte:「點會呀,食得鹹魚抵得渴,如果佢地安份守己,又點會俾我地裝到彈弓呀!我都恨抱孫左咁耐,今次仲唔可以一併解決埋香港既人口問題?」

「但係,會唔會影響到Sabrina……」

「哈哈點會,我地唔會玩到咁盡既,到時稍為撞破,俾佢地足夠時間,等佢地知道我地明白發生咩事,然後乘機鼓吹一下,我地就有新抱茶飲,何樂而不為。總而言之,牛頭唔飲水,邊撳得牛頭低先得架……哈哈哈!」

老媽仍然有少少擔心:「係就係既,不過,不過呢……我硬係覺得唔係幾好。」

「咩唔係幾好,初初你都唔知幾贊成,依家先黎想話唔玩?邊有咁便宜既一回事。」老爸隻眼瞇成一條線咁,尤如狐狸一樣:

「咩佢以為閉路電視,係我地個電話做D野,我就會唔知咩,哈哈哈,佢實在太睇少我喇!哈哈哈!我話晒都係XBX既IT Security Chief Director,佢唔係唔知呀嘩!」

阿媽含蓄地提醒:「你一直都同個仔講你做文員仔架渣。阿仔先無你咁 #傲嬌,平日又話咩電腦野都 #唔識。」

老爸既哈哈大笑聲,真係令人為之側目,但係佢一D都唔覺得:「哦,又係喎。Anyway,佢豎起條尾,我都知佢想點。你想將計就計?我就黎一個將計就計就計。」

老爸繼續解說:

「首先,閉路電視我一樣做左手腳,一陣我地返屋企果陣再搭Lift,佢地都唔會見到,呢招好簡單,我地拍拖果陣睇SPEED (即係奇洛李慧詩既生死時速呀,踩單車追兇呀,太後生應該好多都無睇過)都係咁啦,不過佢咁細,又點會知呀,哈哈哈!」

老媽無好氣咁樣望住老爸:「第二,裝電話好,我略施小計,已經將我地既方向略作更改,換句話說,係Google map 上面,依家我地已經去左搭地鐵,可能仲搭左幾個站添,但係其實我地根本無離開過。」(作者按:其實點可以做到咁呢?9UP既野有時真係無難度!)

「依家我阿哥同家姐都出緊黎,到時大家一齊上去撳鐘拜年,大叫恭喜發財,到時仲唔嚇到我個仔J縮呀,哈哈哈哈哈!」

「咁大個人都唔化,兩父子都係……唉。」

阿媽無奈。只得繼續自己飲奶茶,然後仰頭望向大廈既高層。

「仔呀仔,今次真係睇你既造化喇,你阿爸今鋪玩真架!」

(待續)

 

【短篇連載】

新春大吉,我同我女朋友共處一室(一)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(二)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(三)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(四)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(五)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(六)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(七)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(八)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(完)

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189944
Date: 2019-02-05 06:19:27
Generated at: 2019-03-25 19:00:52
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/05/189944/【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(-6