【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(八)

 

老媽一五一十咁樣自己係雪櫃度拎出蘿蔔糕馬蹄糕年糕,再開左一罐嘉頓雜餅,開始慢慢打點,完全無理過我地:「我都唔知你講咩……」

「老媽,你知既。如果唔係你放我地一馬,我地今鋪真係俾人焗住送入墳墓。全靠你既提示渣……」

時間回捲至幾十分鐘前。

正當我已經想將Sabrina就地正法,提金槍,直殺入敵方戰陣果陣,我地都係唔係好放心,於是再望一望個電視,影住閉路電視,無人;而個智能電話,又顯示老爸同老媽正緩緩咁一路沿住地鐵線遠去,我有一剎那,真係感到十分放心,於是就細細聲係Sabrina耳邊講:

「嘿嘿,很想要吧。」

「係呀,好想要呀,快D黎啦,」Sabrina已經完全失控,根本就係俎上肉。今次新年,終於唔駛自己一個人睇完甜片,自己J左新春第一炮咁悶啦!

但係就係呢個時候,唔知點解,我突然之間,一連幾下,打左好幾個乞嚏!

「做咩呀,係咪……凍呀?」

「唔係,我依家都唔知幾熱呀,你傻架咩……」

我對住此刻如同淫娃一般既Sabrina,報以微笑,正想狠狠咁填補佢一直以黎既空虛,但係我仍然有一絲不安。

點解咁熱都仲要打乞嚏?呢個係咪不祥既預感?如果係?究竟代表左D咩野?

於是,千鈞一髮之間,我醒起同老媽子新年前同我既對答。

「點呀,新春又適逢情人節,有無同老爸有咩好節目呀?」

「點會有好節目呀?你又唔係唔知你老豆係古老石山。」

「下,咁咪好悶?」

「咁又唔會既。佢通常都會係呢段時間,同我出去,一齊去行下山,然後聽下歌,跳下舞,就係我地屋企後面渣嘛,都行左幾年啦。最近幾年,年年都係咁,只係你唔知渣嘛,自己成日都有節目。」

「嘩,咁Romantic架!」

諗到黎呢度,真係即刻嚇到變晒軟皮蛇,Sabrina都覺得好奇怪,即刻問:「咩事?做咩突然咁既?」

「仲問?快D起身,整返好D衫!我屋企人隨時都會返黎!」我即刻成條鯉魚咁彈起,然後著番好晒D底褲鞋襪,「今鋪真係差D俾老爸算到應一應!」

我衝入書房,拎左一個重炮單反,然後就撲到窗邊,係街道搜索一陣,即刻按下快門,然後俾Sabrina:

「你睇,佢地根本就無走到!」

「Oh my god!咁個GPS咪……」

「我恐怕佢地連CCTV都已經做左手腳,但係唔緊要,我地依家既然已經識破左個詭計,仲有時間整理一下。你依家即刻去廁所執一執個樣,順便補補個妝先。我要立即擺陣!」

「好好好……」Sabrina即刻二話不說,挽住小袋去廁所。

***

「老媽,全靠你,我地先可以係老爸既魔掌手中逃出。」

我一副孝感動天既模樣。

 

(待續,下回最終回好似係)

 

【短篇連載】

新春大吉,我同我女朋友共處一室(一)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(二)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(三)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(四)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(五)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(六)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(七)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(八)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(完)

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189951
Date: 2019-02-05 06:16:53
Generated at: 2019-03-22 15:06:44
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/05/189951/【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(-2