【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(完)

 

但係老媽完全若無其事,照樣開蛋漿,開火,開始煎糕,炸嘉頓雜餅,然後做到半路,佢先一副氣定神閒咁,拋低一句:

「所以我幾時都話,要安全第一,係唔係?我成日都係咁教你。」

「係係係。」

「而我講既係安全,係絕對既安全,絕對,就係指100%,你明唔明?」

「明明明。」

「明就唔會搞到差D大出洋相啦!我都唔知你老爸想玩到咁大,我都想勸佢,不過又想對你投信心一票……好彩你記得我講過咩,算你啦。」

「係係係。」

「仲有呀,你做野仍然係太唔小心喇。」老媽竟然突然係褲袋度,拎番一小格野出黎,遞俾我:「你睇下呢D咩黎?」

我同Sabrina都大驚失色。我道:

「我咪……已經掉左入垃圾桶架囉,老媽子你……」

「一係就完全毀屍滅跡啦……咁依家即係點?如果俾老爸發現咁點?我唔該你即刻收番好佢,唔好留低任何證據。」

我即刻搶住接過。望住俏臉通紅既Sabrina,我都無言以對。

老媽於是,繼續一塊一塊咁將D糕煎好,然後放上銀碟。

「我成日都講,要你地結婚,根本上唔迫得。」

我同Sabrina齊聲道:「係既係既。」

老媽放低鑊剷:「就算要迫,都可以用其他方法,駛唔駛咁激進?仲要叫到外人添?」

「咪就係囉,老爸簡直係離晒譜!」我地立即附和。

「我都知道,老媽子係一個比老爸通情達理好多既人!」「嗯嗯嗯!」

「計我話,根本就唔駛複雜。學你啫,依家科技先進真係太好喇,你睇!」

老媽突然,淘出智能電話,然後按左個Play掣。

「我……我唔得啦……」
「很想要吧……」
「咪咁心急啦,我地可以慢慢黎……」

我同Sabrina一睇,臉上變色。

「老媽子你!」

「我從來無話過唔想你結婚喎。」阿媽陰險地微笑,猶如蛇蠍:

「唔想我將D片Send Whatsapp俾你老豆,你地自己看著辦啦。」

「Sabrina,不如,你將D雜餅拎出去呀?好唔好呀?下?乖新抱~」

Sabrina抱頭鼠竄。我呆若木雞。

果然,薑是老的辣。祝大家豬年快樂,同埋記住如果想係屋企開戰,警訊呼籲大家,真係要萬二分小心,尤其是日防夜防,家賊難防。新一年,祝大家袋袋平安,鞭鞭有力。句號。

 

(完)

 

【短篇連載】

新春大吉,我同我女朋友共處一室(一)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(二)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(三)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(四)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(五)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(六)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(七)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(八)

新春大吉,我同我女朋友共處一室(完)

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 189954
Date: 2019-02-05 06:15:48
Generated at: 2019-03-22 15:08:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/05/189954/【短篇連載】新春大吉,我同我女朋友共處一室(