八達通是成功的計劃經濟

 

 

其實八達通係董建華時代香港成功象徵, 係「新自由主義計劃經濟」嘅環球最佳典範。你睇佢今日,不思進取十年,乜鬼支付寶,QR code 果啲都打唔爆佢,就知功力深厚。而且商業模式,又極右又極左,思想混亂有唔好,但亦有極大好處。

 

「新自由主義計劃經濟」

好複雜?都係。簡單講,港鐵90年代隨戴卓爾夫人的時代精神,搞kind of 私有化。行政上即拆牆鬆綁,說穿了即可以炒人同加人工。鬆綁後,企管班友,東方紅太陽升,香港出了個八達通。詳情唔講啦,今日倫敦Oyster Card相比都係垃撚圾,至於「套QR code 要一秒先完成到交易,而且要上到網先俾到錢?其實你城係米好少人搭巴士…」。

事後孔明當然識咁講。但果期,人地相對既「反調」「要打倒的」就係皇家香港政府「國企」。咁班成功人士,個論述當然是八達通「企業管理打倒腐敗官僚萬歲!」。

同支付寶啊,payment system 之類,以集資為主導的民辦初創的比較研究,則是近兩年先興起。根據管理學,八達通既成功,係因為新自由主義俾機構員工自由度,所以先開發到咁先進,賺好多錢… ?!

 

「計劃經濟」

咁但,成功的另一半原因,其實係因為八達通係計劃經濟:冇得同佢競爭。地鐵公司(港鐵)就係個客,而家係定左有客,有需求先,然後再個客自己出錢(唔係天使投乜乜)R&D研發同買成套系統出黎。好處係包生仔,而唔好處,拖到金融海嘯後既今日先有人講,就係唔存在市場競爭。

新自由主義者的思緒混亂,即,米玩啦,如果唔係計劃經濟,港鐵點名只用你,包生仔的話,你返工七成時間去左集資,你份糧一半燒左去請媽劇停做pitch啦。你整張八達通邊有咁靚咁通用?你邊有得逗咁高人工?然後就語無倫次。所以2007-2017年代成個社會就失去思想指導,陷入停滯。滯到後來佔中,貿然戰,就是大家都耳熟能詳的故事了。

 

「後記」

題外話。今日搞創投班友又吹佢唔漲,講真,鬧果時自己都老尷(或無知,因「美國返黎」) 而家係公營機構早你十幾年已經諗到呢個idea,執行埋,上左岸守梗業,你都未諗到呢個idea出來要求加入競爭。done before investing in payment systems is cool. 又話你地好有創意,將來好美好呀話?

 

 

作者:技術官僚主義者

技術官僚主義者
讀政治經濟學出身,其實對時事冇興趣,入行純粹因為比較好搵

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 190127
Date: 2019-02-12 05:54:38
Generated at: 2020-06-05 21:18:27
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/12/190127/八達通是成功的計劃經濟