窮有窮養,富有富養?

 

唔可以富養就不如唔好生嘅,咁不如住唔夠一千尺就瞓街,揸唔到Benz就行路啦!

月入冇六位就攞綜援!

班人一邊話啲細路好慘,好多課外活動又係咁補習,一邊就話養大個細路要六百萬,課外活動,補習錢,名校學費春春物物。

都唔睇下自己咩資質,生到啲咩仔女咁叻可以十項全能,讀書音樂藝術運動樣樣皆精,仲要有時間享受童年吃喝玩樂。

用咩輸在起跑線做藉口呀,有你啲gene 已經輸在起跑線啦。

大家唔生唔緊要呀,唔好怨啲長者福利提升到一百歲先有就得,唔好怨香港就嚟死就得。

條路自己揀,仆街唔好喊。

香港人真係好可悲,咩都要贏人,就係唔肯接受自己冇能力樣樣攞第一。

咁又係呀,肯接受仔女係點都輸畀人,等如認自己嘅失敗根本係基因整定呀。

 

作者:山城小豬伯

總編話佢:「真人係幾靚仔嘅」

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 190226
Date: 2019-02-15 04:05:48
Generated at: 2020-03-31 10:03:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/15/190226/窮有窮養,富有富養?