情人節去睇《新喜劇之王》,係因為對周星馳的愛。

 

「你覺得你有機會咩?永遠都無!」
「永遠即係幾遠呀?」
「永遠即係由而家一直到宇宙滅亡!」

睇完之後心情好澎湃亢奮感動,當好多人講緊周星馳炒冷飯嘅時候,我只想講:錯了!咩炒冷飯唧?全套戲九十分鐘,當中只有四分鐘唔夠重演尹天仇柳飄飄一幕;另外什麼踩腳趾無厘頭橋段,呢個根本就係周星馳 style!同樣道理,你去 Amigo 食飯,你會唔會話 Amigo 嚟嚟去去都係法國菜?你會唔會話 Amigo 炒緊冷飯?

周星馳不是用甚麼大道理就拍出一部打動人心、笑中有淚、悲喜交集的喜劇,這不就是編劇的功架嗎?

周星馳不是用大明星也可以令一班演員大家恰如其分地演好整套戲,這不就是導演的力量嗎?

《新喜劇之王》好好好好好好好好好好睇!唔好因為我呢句話而令你有過份期望然後失望,我只係用心去明白戲裏面嘅深層意思,明嘅就會有好大感受。還有那段父親對女兒過份寵溺的愛,我明,我真係明,而且擁有!

「不投降就是成功。」
「繼續堅持,你的機會一定會出現的。」

我從來無放棄過自己嘅夢想,我明白你唔係叫我盲目追求,我會等我嘅機會,我知道我嘅夢想總有方法實現,謝謝你。

「人生啊,兩個字,如夢。」

周星馳,you are the best!!

 

 

作者:沒有句號

沒有句號
在職媽媽,出來社會工作超過20年,見證了人性的可愛與可恨,很想把這些故事寫下來。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 190264
Date: 2019-02-15 16:49:33
Generated at: 2019-03-22 15:07:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/15/190264/情人節去睇《新喜劇之王》,係因為對周星馳的愛