香港人結婚結得好無恥!!

 

講開拍結婚,最最最最最最興,老實講,莫講去做野,作為嘉賓既身份,都唔去果D婚宴既場合,而家除左刎頸之交之外,否則已經一定唔去。原因好簡單,人情我比左甘多年,我一次都未收過,有邊個明白我既感受,如果仲要去D唔係咁熟果D,我會覺得自己一定男家或女家事但一面既老豆,如果唔係充滿父親既慈愛,點能夠做出這種只有付出,不算回報既偉大行為啊!

如果要去拍野,亦都係有一大叠不快既記憶。你識拍野,朋友揾你,或者搭上搭揾你,會比得「幾錢」你呀?一定係老友價,我領過無數咁多次野,中個無數咁多次伏,果D朋友既朋友,或朋友既親戚,你唔好意思開價,佢地夠胆比封「紅毛」算數,拍完仲要剪好夜晚用,本來華人講意頭,一封紅毛幾多幾少都好,唔咁市儈講錢,當係交個朋友吧。

但事實上,呢D所謂朋友既朋友,或者朋友既親戚,會唔會把你當朋友呢?完事咪當你係臭四,唔會再揾你飲餐茶、請你食餐飯,轉頭連你電話都del 埋,過左海就神仙啦,哂氣啦!鄀係果句,香港人結婚樣樣度縮,淘寳婚纱、化平妝,老屈友人影度縮相,諗拍平既宿數video,最終目的就係慳埋D錢擺落買樓果度!呢D咪又係我成日講果D迎合地產霸權囉!,我就是不齒這些逆來順受鼓吹霸權嘅行為,所以好多香港人結婚結得好無恥。

故事的伸延,猶如朱SIR枝度棍一樣,這單落名收人情事件中的垃圾女,都係一丘之貉。呢D主人家最乞人,又要場面又要緊張個錢。我夠可以我比左十幾年人情,一次都未收過,自己都好蝕,甘你又請我!!!吾去我都要跌D出黎啦!!我不嬲都話,香港人結婚結得好cheap,樣樣度縮,最終目的咪又係慳埋D錢擺落買樓果度!呢D咪又係我成日講果D迎合地產霸權既野囉!

不如你講埋條數幾多,大家夾錢開cheque比過你,但洞房果陣預埋我得唔得先~

 

作者:不行鳥

不行鳥
大學時的不學無術,社會時求知不倦,家中的窩裡廢,外遊就積極不怠

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 190589
Date: 2019-02-22 13:45:03
Generated at: 2020-04-02 08:13:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/02/22/190589/香港人結婚結得好無恥!!