喺香港講職業道德?首先個社會對唔對得住你個專業?

 

【更新版】 【西九龍快速公路巴士撞貨車 兩死十多人傷】 【警方循司機精神狀態調查】

【更新版】【西九龍快速公路巴士撞貨車 兩死十多人傷】【警方循司機精神狀態調查】西九龍快速公路近西隧入口,早上發生致命車禍,一輛貨車因壞車停在二線、尾板打開,司機在車尾位置放物品,提醒其他駕駛者。約50分鐘後,一輛城巴未能及時剎車,撞向貨車車尾,城巴和貨車司機死亡,另外16人受傷。警方指會調查巴士司機精神狀態。#有線新聞 #西九龍快速公路 #巴士 #貨車 #壞車 #城巴 #車禍 #致命交通意外 #尾板

有線新聞 i-Cable News 發佈於 2019年3月3日星期日

 

我日日搭巴士,我唔識揸車,我打賽車game 都會大直路炒車,我唔會考牌,我唔識認路,所以日常生活之中最敬重係揸公共交通工具嘅司機,無左佢地,我嗰一日都唔知點過好,馬鞍山徒步玩三項鐵人都出唔到港島。

香港係一個好偽善嘅地方,巴士公司成日話請唔到人,日日貼招聘廣告,標榜月薪兩萬三,但係一個巴士司機點先拿到呢個價?就係倒塔咁早六七點開第一轉繁忙時間,然後到十點十一點就逼你「落場」,再到三四點再開第二轉繁忙時間,到夜晚七八點,佢計落條數你返八個鐘,但係中間嗰幾個鐘你訓到你咪叻仔囉。

每次巴士有交通意外我都會好心痛。見到啲網友,喺度埋怨架巴士做乜唔扭呔,我真心打機揸車都撞,一條你日日揸開嘅大直路,你真心每一秒鐘都一定會留意唔知有無死車停路中心?事後孔明人人都會,鍵盤車神一街都係。但問心,香港人憑乜嘢要求巴士司機要係全香港揸車最叻最專業嗰個?都唔好講舒麥加都撞過車,冼拿直頭撞車死。

我呢程681,$20.2,其實我唔介意俾$25,巴士公司你可唔可以正正經經加人工或者減工時。你地年年搵報紙話你賺少左,都賺幾億,唔知記者係咪慣左學劉進圖話齋儲定錢返工,兩萬三一個月,自己用都好手緊,仲講乜嘢家庭講乜嘢生活質素。揸車真係叻嘅,佢會唔會揸巴士?有好路數都轉去揸老細車啦。

巴士公司唔加人工唔減工時,然後日日話自己請唔到人,係咪想製造既成事實然後輸入外勞?外乜勞丫,咪又係想內地來?醫護係咁,其實連巴士公司都咁,香港人,你值得擁有。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 李卓人用Zoom 搞六四,係咪想幫中共引晒啲民運份子出來? by 左膠正垃圾
    丫,唔知李卓人知唔知,係中國用zoom ,如果你講左d咩係國家唔中意既話,係大陸上緊既人,都會被爆門?…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • Annual Leave 除咗全日同半日,原來仲有其他玩法…… by HR 扮工週記
    Annual Leave 大家請就請得多,亦都唔會陌生,雖然小編唔能夠代表所有公司,但相信大多數公司都會有規定 Annual Leave 最少以半日為一個單位,同事每次請假最少係半日。正當小編以為哩樣野已經好清晰,好難有咩問題,但原來小編嘅…
  • 嚟得見工嘅你,可唔可以比少少誠意? by M女皇
    有人黎見工,著牛仔褲,孭住個細到爭啲連電話都擺唔落嘅細袋仔,連淡妝都唔化下。咩事呀?去完 shopping呀?我就知道,佢唔會做到我同事。有人黎見工,外表正正常常吖,佢填完表,我問佢拎學歷證明黎影印。佢同我講: 「因為你地尋日係電話度冇叫我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 190893
Date: 2019-03-04 17:22:41
Generated at: 2020-05-29 08:57:34
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/03/04/190893/喺香港講職業道德?首先個社會對唔對得住你個專