其實,泛民跟建制有什麼分別?

 

朋友今天看到民主動力搞了這麼一個活動:

 

民主動力 Power for Democracy 發佈於 2019年3月9日星期六

民主動力 Power for Democracy 發佈於 2019年3月9日星期六

 

朋友就問了幾個有趣的問題:

問題一:有冇問過參加嘅一眾人等可以公開佢哋個名?

問題二:趙家賢同時係民主動力召集人同主辦課程嘅調解學會主席,咁樣搞一個收錢嘅course,仲要自己有份教埋,咁又有冇過民主動力執委會嘅compliance?

問題三:民主動力作為宇宙唯一香港民主派協調中心,參加咗呢個課程嘅學員喺2019年區議會選舉協調機制上,又會唔會有優待?

 

早前有報道指,元朗教師發展日,教聯會植入大Sell大灣區樓盤。原本可以打蛇隨棍上,又點知後欄失火一個協調出選嘅機構,個召集人以另一個學會主席嘅身份執提供收費服務俾參加協調機制嘅人。即係做晒Compliance嘅,咁當然同教聯會話「主辦機構容許即可」不相伯仲,不過觀感就⋯⋯仲有,參加嘅人中,唔係個個都要選。連名連樣出Post,Well⋯⋯

巫堃泰 Michael Mo 發佈於 2019年3月9日星期六

 

我就比較功利。賺錢嘛,我明的。幾十歲人,都叫是一個博士,才賺你三萬元區議員的人工,怎麼夠?

要搞course,要賺錢。ok。但民主動力,上次的調解,不是搞到一鑊粥的那樣子。

 

 

跟這樣質素的人學事,為的不是關係,難道是他真的會調解嗎?哈哈哈,各位泛民支持者,這樣子,ok嗎?

 

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我今年二十歲,醫生話:「你有皰疹,即係性病呀。」 by 阿支阿佐摩洛哥
    網上好多人認為只要個女人食咗避孕藥,就可以盡情扑野,任食下仔仔囡囡都唔怕。而有更多人亦都唔知,生飛滋唔好幫人口交。…
  • 【90歲】LEGO Ideas 迪士尼黑白米奇蒸氣船 4月駛到嚟 by 阿九
    LEGO Ideas 2018 第二輪票選結果出左都只係一個月,當中嘅由 Tim Courtney 創作嘅   […]…
  • 某些香港人的奇怪狀態 by 健吾
    在很多「泛民支持者」之中,其實有一種人,是很特別的。跟他們辯論。會學到很多事情。2014年的時候,我曾經說過,我希望更多人關心政治。到2019年,這五年後,我開始覺得有些關於香港人理解政治的問題,慢慢浮現出來了。…
  • 洋相 by 健吾
    小時候,家貧,家人都沒有教什麼。但人越窮,就越怕人看不起。所以,就算家中沒有一個錢,他們都很害怕我們「穿起來很不好看」。母親常掛在口邊的一句說話,就是「你穿起來像個乞衣」一樣。…
  • 其實女仔得一個要求! by 小銀花
    我啲姊妹嘅男朋友最後咪又係甩皮甩骨,有啲重好爛賭添……如果女仔真係可以咁無情淨係睇條件,就唔會有咁多女人成世都離唔開某個男人,最後重做埋二奶生埋仔添啦。喺女性嘅世界,感情根本係大過天,話知你失學失業失明失聰,如果真係鍾意你,而你又真係好好咁…
  • 只是發生性關係的關係,其實根本沒有關係 by 萬忽瑪利亞
    「其實我有女朋友,你會唔會介意?」一般情況我都唔介意,更何況大家都已經喺張床上面,仲有乜好介意?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 191068
Date: 2019-03-09 18:36:37
Generated at: 2019-03-21 06:39:57
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/03/09/191068/其實,泛民跟建制有什麼分別?