香港好多KOL?其實佢地只係KOF。

 

 

早幾日掃FB 見到個post 大致就係話,啲PR 公司話今年客戶CUT budget,吹淡風之下再埋怨KOL(KEY OPINION LEADER)坐地起價,弦外之音就係你地班友醒嘅就平啲,否則就無job,好明顯就係為來年壓價鋪路。

本來喺social media 嘅理論上,物以類聚人以群分,KOL 就係每堆人之中可以帶領風潮嘅人,係傳播訊息嘅關鍵,一個訊息,如果有唔同KOL 同時喺佢地嘅圈子傳播,咁就可以取代以往一台 / 幾台壟斷資訊傳播嘅渠道。

理論還理論,現實係點呢?香港好多所謂KOL,其實都係靠大台嘅嗟來之食去生存。本來KOL 係由三個元素組成,第一係關鍵(KEY)、第二係意見(OPINION)、第三係領袖(LEADER),喺呢個被廣告公司公關公司撚化個term 到爛曬嘅香港,真正做到呢三樣嘢嘅KOL,係唔會同人講自己係KOL,費事對方問佢識唔識食麵叫冰水、識唔識打機扮驚、同埋夾緊雙臂有無乳溝之類嘅問題。

而家市面上,最多嘅其實唔係KOL,佢地係KOF,只係當真正嘅KOL 發表完意見,起左度護城牆,呢班KOF,就會返去佢地個狗竇,跟住人地支笛起舞,做其KEY OPINION FOLLOWER。呢班KOF,當幅牆未起好嘅時候,佢地會龜縮,可能縮埋喺自己教緊嘅補習社、炒炒賣賣又一日嘅金融公司,所謂善守者藏於九地之下,你想佢地呢個時候發表意見?真係sor9ly。

當個時勢令呢班FOLLOWER 以為有水好抽,抽完水又安全,就算抽完水有backfire 要鬧都唔會鬧到佢嘅時候,佢地就會好似大地回春之後嘅蟑螂,突然從坑渠躝返上地面,用佢地敏銳嘅觸角探測下大戶跌左落地下嘅餅碎,一路食一路念念有詞:「噫~X 生講得好丫。哀哉~香港人作孽太多了,看看我多清高。」

本來商業社會唔需要講乜嘢,用幾多錢帶動到幾多銷售就衡量到值或者唔值,唔啱價,嫌貴你咪唔好搵人做,嫌平你咪唔好接來做。大行出口術造市,班KOL 敢唔敢講咁多意見?講多一句都驚大行唔派job,收埋自己喺一二面啦,叫game 公司派多隻新game 俾自己打好過啦。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我今年二十歲,醫生話:「你有皰疹,即係性病呀。」 by 阿支阿佐摩洛哥
    網上好多人認為只要個女人食咗避孕藥,就可以盡情扑野,任食下仔仔囡囡都唔怕。而有更多人亦都唔知,生飛滋唔好幫人口交。…
  • 【90歲】LEGO Ideas 迪士尼黑白米奇蒸氣船 4月駛到嚟 by 阿九
    LEGO Ideas 2018 第二輪票選結果出左都只係一個月,當中嘅由 Tim Courtney 創作嘅   […]…
  • 某些香港人的奇怪狀態 by 健吾
    在很多「泛民支持者」之中,其實有一種人,是很特別的。跟他們辯論。會學到很多事情。2014年的時候,我曾經說過,我希望更多人關心政治。到2019年,這五年後,我開始覺得有些關於香港人理解政治的問題,慢慢浮現出來了。…
  • 洋相 by 健吾
    小時候,家貧,家人都沒有教什麼。但人越窮,就越怕人看不起。所以,就算家中沒有一個錢,他們都很害怕我們「穿起來很不好看」。母親常掛在口邊的一句說話,就是「你穿起來像個乞衣」一樣。…
  • 其實女仔得一個要求! by 小銀花
    我啲姊妹嘅男朋友最後咪又係甩皮甩骨,有啲重好爛賭添……如果女仔真係可以咁無情淨係睇條件,就唔會有咁多女人成世都離唔開某個男人,最後重做埋二奶生埋仔添啦。喺女性嘅世界,感情根本係大過天,話知你失學失業失明失聰,如果真係鍾意你,而你又真係好好咁…
  • 只是發生性關係的關係,其實根本沒有關係 by 萬忽瑪利亞
    「其實我有女朋友,你會唔會介意?」一般情況我都唔介意,更何況大家都已經喺張床上面,仲有乜好介意?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 191137
Date: 2019-03-13 05:21:12
Generated at: 2019-03-21 06:38:44
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/03/13/191137/香港好多kol?其實佢地只係kof。