無第三者如何維繫正印?定係無正印如何維繫第三者?

 

世界上其中一樣最弔詭嘅嘢,就係婚外情同婚姻嘅關係:首先如果唔係結左婚,就唔會出現婚外情,而一旦為左婚外情而離婚,呢段都唔會再叫做婚外情。

每個出軌嘅人,不論男女,第一件事都係唔想放棄而家呢段同正印嘅關係。如果佢一心要同第三者一齊,佢就會秒速同正印分手而轉投新歡懷抱,而唔係俾自己同時同兩個人維持戀人 / 性伴侶關係。

難怪有啲人會話,婚外情只係令人係一段有缺陷嘅關係當中,出去喘息一下,呢個喘息其實係為左填補呢段關係無嘅嘢,到最後只係令呢段婚姻關係更長久。當然咁樣做,無論點講都係出於自私。正印同第三者,各自俾到一啲另一個俾唔到嘅嘢我。以我自己為例,正印俾到安全感我,第三者俾到性愛嘅快感我

然而另一方面,如果無左正印,同第三者嘅關係仲會唔會咁穩定?做男女朋友甚至夫妻,一段長久關係,相處上有好多事情需要磨合忍讓,而同第三者相處,大抵只係諗下次開房嘅酒店,需要磨合嘅都係圍繞性愛,延伸開去可以包括睡眠習慣,臨訓刷唔刷牙、有無扯鼻鼾、搶唔搶被之類,屬於技術性(和性技術)嘅層面,未去到心靈契合咁遠。

一旦無左正印,第三者突然升格坐正,會唔會因此就將好多本來寄託於正印嘅心靈依賴,放左落本來輕輕鬆鬆開房做愛嘅對手身上?然後先發現第三者係做唔到正印,再然後,連對佢嘅喜歡都無埋?

諗到呢度,我又唔想諗落去。我只係諗,小藍騎住我扭腰,真係好舒服,唔明佢啲ex 點解會埋怨

 

作者:小青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 【塔羅個案】女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題? by 神婆
    好多客人同Annie一樣,廿歲尾三十頭咁樣,有份不過不失嘅工作,有幾個真心相交嘅姐妹,耐唔耐去下旅行,過住平凡踏實嘅生活。你問Annie開唔開心?又無話唔開心嘅,朋友我有呀,份工麻麻地、但又唔算好差,但係,隨住年紀漸長,身邊啲姐妹開始結婚啦…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 191326
Date: 2019-03-18 05:33:52
Generated at: 2019-07-21 07:10:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/03/18/191326/無第三者如何維繫正印?定係無正印如何維繫第三