其實大家都只係想權利機關良心發現?

 

隨緣有好多朋友都做記者。佢地都盡心盡力。好多屋企都有個錢,如果唔係,點做落去?最近有個記者朋友話,佢做左二十年,原來月薪都係一萬五千幾。係香港,而家雲吞麵都40蚊碗啦。點生活呢?

我真心唔知,所以我都好真心佩服做左十年記者既人。唔知點解,佢地真係可以收咁低人工去做咁辛苦既工。佢地既工作,越黎越無尊嚴。官員越黎越唔怕傳媒,亦都唔會對傳媒既人畀足夠既尊重。好似最近林鄭個記者會咁,如果佢怕記者,驚記者,佢點會將三個咁重要既議題合埋一個記者會去搞?佢就係唔怕你,先會咁做啦?而同時,佢真係唔需要公關。因為,即使你寫到佢幾衰都好,佢既民望,都預左會一直跌。而同時,佢又好似覺得只要直通天庭,就唔使有驚你記者點睇佢。佢甚至可以講,話「你地覺得我傲慢」,好似好委屈咁。如果佢唔係傲慢,唔係睇死你地新聞行政人員協會(即係果啲總編,採主),一定會叫記者做。而記者,係唔會唔聽上司話既。所以,就算佢點樣都好,佢想做既野,都叫做左:我開左記招,交代左,你有畫面,我做左我果份架啦。你冇得挑剔我。

而記協,你都預左佢唔會有好多招數,咪又係出個聲明囉,話我唔滿意囉。之後會點?下次會有改變?應該都唔會。因為,佢根本唔怕你。特首而家覺得自己強勢管治。所以,冇出事,就冇事。

地鐵出事,大家咪又係照坐,之後覺得地鐵自己會改善?
林鄭唔尊重記者,記協咪又係出個聲明,希望佢良心發現?
我其實幾唔明,好多人都識講,誰大誰惡誰正確。咁你唔大,唔惡,佢先唔尊重你啫。如果你唔可以得罪,好似李嘉誠,王志民咁,你估佢敢唔敢唔畀時間你,唔尊重你?

你不被尊重,係因為當權者覺得不需要尊重你。只係期望人良心發現,其實香港人,係咪真係咁天真?

 

作者:隨緣

八十後公關公司小卒一名,渴望有一天,只是有人按讚,我就會飽。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 191924
Date: 2019-03-30 00:20:44
Generated at: 2020-10-25 10:20:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/03/30/191924/其實大家都只係想權利機關良心發現?