【嗚巴軼事】個客由元朗想去掃管笏,但撳錯左深水埗. . .

 

 

上次分享過尖沙咀加拿分道落車嘅故事,如果各位讀者以為街頭同街尾落車都未搞清楚就已經夠經典,咁你真係未見過咩叫「大蛇痾尿」。

今次我入到去元朗接客,呢次個客係兩公婆,Idy同佢老公,顯示嘅目的地係深水埗大埔道。由於「屯天元」(屯門、天水圍、元朗)行內堪稱「死位」,輕則會變「村巴」(來回鄉村同市中心),重則「吉走」(唔車客走出市區),所以呢枝旗絕對係枝靚到出汁。一上車Idy兩公婆就雞啄唔斷,一路傾得好開心。直至架車臨出大欖隧道之際⋯⋯

Idy:你行左大欖隧道呀?

我:係呀。呢度一出3號幹線,係荔景轉觀塘牌落龍翔道好快就到㗎喇。

Idy:吓?唔係咁行㗎喎⋯⋯ (已經如箭在弦想開我波)

我:(心諗出事喇)但係咁行最快喎⋯⋯

呢個時候,佢吐出一句「我去掃管笏喎。」

我當刻呆左半秒,然後答佢「但係你點個落車位係深水埗喎⋯⋯」呢個時候佢先至拎自己部電話黎睇,跟住發現自己撳錯左個地點,當堂就冇聲出。然後急急腳改返目的地做掃管笏。最後,我係汀九橋打個白鴿轉入屯門公路落返掃管笏⋯⋯

當然啦,我同隧道公司都好感激個客俾多幾十蚊我哋賺。之不過呢,麻煩確定叫車之前就瞪大啲隻眼,睇清楚自己點左邊個落車地點。我哋都係跟你俾嘅地址㗎咋。

 

【嗚巴軼事】

 

作者:車上人間

一個男人一架車,見盡香港人和事。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192387
Date: 2019-04-11 05:24:39
Generated at: 2019-06-24 20:51:38
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/11/192387/【嗚巴軼事】個客由元朗想去掃管笏,但撳錯左深