【北上營商】大陸司機為搶客,係會當住啲客面前詆毀其他司機

 

(示意圖片)

 

尋日有急事要溜夜跟朋友撲上廣州,喺羅湖過關後見到有個講粵語嘅泥猛van 阿叔拉緊客,講好價後就立即跟佢衫尾行去大路上車。

行行下突然殺左個講普通話,都係做泥猛van 生意嘅北仔程咬金出嚟,佢口口聲聲話我跟緊嗰個司機係「騙子,很多人跟我投訴過」,叫我唔好中伏上佢車。霎時間我個腦亂到七彩,但諗落反正都係博,梗係跟個講粵語嘅司機好,有咩要嘈三口六面講清楚嗰陣都唔會開口汲著脷。但最終個司機一無坐地起價濫收車資,二無兜路,三堅持濕滑路面(尋晚珠三角落雹)只行中等速度,冇穿冇爛,兼且送到目的地。

到達時,我問返個司機,先知原來喺大陸做生意時對手為左搶客,真係會夠膽死喺你面前捉住你啲客詆毀你信譽。「吓你地做得呢行都係撈偏架喇,咁都得?冇人打柒佢架?!」我問。「哈,香港嘅江湖仲有返啲規距道義。大陸江湖?邊度有王管架?日日都有呢啲人唔通日日打啊?」

司機再順度表明自己八十年代已經落左香港,做左就快四十年香港人。月入四萬人仔,但「都幾惡撈架」。

我開始明白,返大陸做生意嘅難度根本就唔係一般嘅難。越冇規限嘅地方嘅難度就越boss級。成日都有人叫香港後生仔北上發展,我不禁諗,一離開左啲尚有官方協調嘅創業園區,到底個生態會係點。

 

作者:清風

清風

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192482
Date: 2019-04-12 18:01:58
Generated at: 2019-04-19 13:26:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/12/192482/【北上營商】大陸司機為搶客,係會當住啲客面前