【裝修個案】新樓入伙,兩房單位想住四個人,又要各自有私人空間?

 

呢個單位位於將軍澳站附近某私人新樓,係戶主新婚新居入伙。

佢地埋單,二十萬多少少。😳

 

先睇睇成品:

左起:電視櫃、走廊通往睡房、飯廳

 

玄關望入客飯廳

 

主人房:機動床板,可掀起放雜物

 

今次呢個個案,小妹我最自豪就係頭頂嗰舊嘢!☺️☺️🤗

扮開燈嘅我,頭頂嗰舊係乜呢?!

 

另一角度

 

新婚戶主,小朋友仲好細,佢地已經計劃定好多野。呢個係兩房單位,男女主人佔一間大啲嘅房,細路仔大啲會用另一間,佢地亦會請外傭姐姐幫手家務。

嗯?唔通要外傭姐姐訓街?🙄🙄 咁點算?

其實戶主點會諗住刻薄外傭姐姐,佢地原本想委託我地,幫佢諗吓成間屋邊個位可以間多間房俾佢,細細地都好,有個自己嘅空間,佢融入到呢度嘅生活,可以休息充足,到最後打點好成個屋企,都係好緊要。

但本身呢度就唔係大,再間房就會更擠逼,到時要縮細邊個位好?細路仔房定主人房?第時又點拆走?

所以我就諗,好多人都會揀訓上下格床,甚至一個人訓嘅房,有啲人都會將張床升高到上格床嘅位置,床下面就有活動或擺衣櫃嘅空間,而我就向戶主提出一個好大膽嘅諗法,就係將呢個「上格床」擺喺飯廳嘅角落。😱

 

趟開黑色門,可以走上去

 

收埋左條樓梯

 

入面係咁!

 

同埋咁。

 

大家睇到嘅「假天花」,其實入面可以訓到一個人,頭頂燈、電制位、儲物櫃安排好,我亦特登加一條通風嘅位,天氣熱嘅時候,客飯廳嘅冷氣機都俾到外傭姐姐舒適嘅休息環境。

我地亦專登問過屋宇署,呢類嘢需唔需要入則之類,佢地話呢啲嘢唔關佢事,言下之意就係唔好煩佢,政府部門講得唔好煩佢,即係唔犯法,香港行普通法架嘛,唔犯法即係可以做。

一共訂造咗四件傢私:客廳電視櫃、主人房衣櫃、主人房特製嘅地台連油壓床及儲物空間、成個飯廳。連埋一入屋既特色牆及主人房客廳牆布、拉電線寬頻線、裝燈電視風扇…etc,全部加埋二十萬多啲埋單。

 

牆紙紋理、特色牆

 

「閣樓」下嘅雜物架

 

趟門其實係磁石黑板,可以俾細路仔玩🥰

 

客廳電視櫃(底下個茶几裝左轆,可以拉出來)

 

主人房衣櫃:櫃門可掛電視

 

機動床板蓋上後外觀(未放床褥)

 

我真係好希望好希望我地嘅客戶,知道一分錢一分貨嘅道理。

二十幾萬,我俾呢個case 你地睇,然後你會覺得:「哇,又平又靚呀」,再然後呢?坊間太多太多嘅係,講完俾你知幾咁平,你以為大門入面真係乜都包曬?裝修公司喺你簽曬合約之後,先同你講唔包啲乜,你以為理所當然嘅嘢,逐樣計係好貴架。最極端當然係公屋裝修傳單,五萬全屋裝修,其實佢只會幫你油過個客廳幾幅牆,然後逐樣加逐樣計,你又無得唔比。

我地呢次負責裝修嘅呢個單位,本身發展商都有基本裝修,全屋舖曬木地板,廚房有曬爐頭,廁所企缸馬桶洗手盤全部齊,浴室寶都有埋。

 

 

換句話講,如果唔需要搞廚房同廁所,咁係會平好多好多。一個比較簡單嘅講法,就係大家耳熟能詳,裝修中最煩嘅「水、電、煤」,有兩樣嘢唔需要做,咁就可以節省好多開支。

想平,又要靚,首先各位戶主你一定要諗,你可以俾到幾多,有呢個數,我地再一齊諗點做。

而家好多新樓,本身好多野都唔需要再做過,我地就會好務實咁同客戶講,唔需要做嘅嘢就唔好做。咁小妹我會唔會賺少左?拜託你千其唔好咁諗,你budget 唔夠,又夾硬做,我到最後都要幫你搵啲無咁好嘅師傅,佢做得唔好,你又唔高興,我又要搵人執,到最後扣埋料,你估真係賺多你好多?我相熟嘅好師傅,就算佢地都錫我,但係我想佢地幫我手,都要排一排期,次次碌人情卡都唔掂。我收你設計費其實仲開心過呃你整過個廁所丫。

今次戶主好清楚自己想要咩,同時又好接受間新屋有咩可以唔整,節省左開支同埋我小妹我嘅時間,我地就用來令原本好普通嘅嘢,變左令全家人都住得舒服嘅嘢。

 

想裝修屋企舖頭都可以搵小妹問下,歡迎去我page pm 我傾兩句!

 

作者:裝修小妹

裝修小妹
一個女仔,喺呢個男人嘅世界......

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 191567
Date: 2019-04-13 17:38:11
Generated at: 2019-04-19 13:25:29
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/13/191567/【裝修個案】新樓入伙,兩房單位想住四個人,又