讀咩書吖,擦鞋就畢業架啦。

 

你有冇諗過,只要你出現喺一場反對加熱煙嘅集會當中,然後寫一份當日嘅意見書,你就可以得到港大嘅PETSS學分,仲要係兩分?

最近港大護理學院比人踢爆出咗個Email比有關學生,只要你個人出現喺反對加熱煙嘅集會當中你就可以有1分PETSS;只要你再寫多份意見書就可以再多1分,而有5分PETSS就係佢地畢業嘅要求之一。

我明白讀得依行,要出席有關嘅活動去做報告做功課好正常。想當年我讀HR有科係Labour Law,其中一個Project就係自己要去法庭搵一場嚟旁聽,然後再用當中嘅資料去寫個Report。但我去旁聽只係拎到我做Project嘅資料,老師唔會因為咁樣而比分我,而港大居然為咗配合醫學界嘅主流風氣而利誘學生參加反對加熱煙集會,造成好多人反對加熱煙嘅假象。如果日後有藥廠比一大筆錢出嚟希望醫學界支持一隻好多副作用嘅新藥推出市面,佢地係咪又會再用學分去引誘學生幫手支持?學生幾時由一個學好知識出嚟貢獻社會嘅角色變成大學同醫學界重重利益下嘅老臨?

大學成日強調自己好著重學生發展自己嘅批判性同獨立性,但就成日用自己本身嘅優勢去吸引學生向對大學同相關學科靠攏。咁樣係咪即係代表大學生唔洗讀書,只要識擦鞋,只要識做大學身後嘅應聲蟲,就可以順利畢業?

原來香港嘅價值唔止敗於中國,更敗於理應係高尚嘅大學學府。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】一年一度 E3 遊戲展 講完無影嘅作品年年都有 by 森麻
    又黎到一年一度嘅 E3 遊戲展,貴為遊戲業界盛事每年嘅 E3 及相關遊戲展都會有大量新作消息公佈,而且每年都總 […]…
  • 八仙嶺縱火案翻案問題 by 蕭少滔
    我以下按刑事偵緝的「排除法」,讓大家客觀地重組案情。大家如有指正及補充,可以有助澄清事實的話,無任歡迎。…
  • 八仙嶺之殤——災難回顧報告 by 無妄齋
    以下為我們翻查當年事故資料所得,目的並非要指控當年誰是誰非,也無意勾起當事者的傷痛。相反,是旨在透過重溫事件經過及法庭紀錄,為讀者提供較為完整的說法及根據,並寄望從此杜絕坊間的主觀臆測,以正視聽,還世間一個公道。…
  • 國安法下的香港電影 by Terence Yun
    倘若國安法成為指引下,創作人又再多一重限制,這條紅線之無形壓力便走進創作人的腦海之中,無形刀壓在創作人頸上。香港沒有審批劇本制度,不同大陸,批左就可以開拍(當然亦有批左,拍左都不能上畫),而香港沒有審批,意味著創作人在創作時要估計和預計在什…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192565
Date: 2019-04-14 04:03:40
Generated at: 2021-06-14 11:04:36
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/14/192565/讀咩書吖,擦鞋就畢業架啦。