讀咩書吖,擦鞋就畢業架啦。

 

你有冇諗過,只要你出現喺一場反對加熱煙嘅集會當中,然後寫一份當日嘅意見書,你就可以得到港大嘅PETSS學分,仲要係兩分?

最近港大護理學院比人踢爆出咗個Email比有關學生,只要你個人出現喺反對加熱煙嘅集會當中你就可以有1分PETSS;只要你再寫多份意見書就可以再多1分,而有5分PETSS就係佢地畢業嘅要求之一。

我明白讀得依行,要出席有關嘅活動去做報告做功課好正常。想當年我讀HR有科係Labour Law,其中一個Project就係自己要去法庭搵一場嚟旁聽,然後再用當中嘅資料去寫個Report。但我去旁聽只係拎到我做Project嘅資料,老師唔會因為咁樣而比分我,而港大居然為咗配合醫學界嘅主流風氣而利誘學生參加反對加熱煙集會,造成好多人反對加熱煙嘅假象。如果日後有藥廠比一大筆錢出嚟希望醫學界支持一隻好多副作用嘅新藥推出市面,佢地係咪又會再用學分去引誘學生幫手支持?學生幾時由一個學好知識出嚟貢獻社會嘅角色變成大學同醫學界重重利益下嘅老臨?

大學成日強調自己好著重學生發展自己嘅批判性同獨立性,但就成日用自己本身嘅優勢去吸引學生向對大學同相關學科靠攏。咁樣係咪即係代表大學生唔洗讀書,只要識擦鞋,只要識做大學身後嘅應聲蟲,就可以順利畢業?

原來香港嘅價值唔止敗於中國,更敗於理應係高尚嘅大學學府。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192565
Date: 2019-04-14 04:03:40
Generated at: 2019-06-24 20:53:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/14/192565/讀咩書吖,擦鞋就畢業架啦。