其實自己一個更開心?

 

 

「我睇到你上次篇文喎,你同阿朗而家點?」好友阿花說。
「無呀,唔係好啱我。」我說。
「要唔要介紹仔仔比你?」阿花說。
「唉,識人好攰,暫時休息下先,事業為重。」我說。
「唓,講呢啲。」阿花說。

無論係膠友app定係speed dating,大家都好興講兩句就約出嚟食飯,可能而家係乜都講求速度嘅年代,乜都要快,連識人拍拖結婚生仔都要快,你仲用緊Facebook就會比人話out,Instagram都已經比snap chat追過咗好耐,潮流不停咁變,但唔代表人人都要死追爛追,我知係有啲老土,但我仍然想留喺自己覺得舒服嘅time zone度。

最近仍然適應緊單身嘅生活,雖然初初係會好唔慣,因為突然無咗一個好親密嘅人24小時關心你,每日同你講早晨、問你食咗飯未、做嘢辛唔辛苦,叫你早啲瞓等等,無咗呢啲係咪會死?咁又唔會,只係一時未習慣啫,唔開心就梗㗎喇,但係又唔想成日開動怨婦mode,因為做得講分手果個,往往大家都覺得無咁傷,所以我嘗試自己做多啲運動諗住可以解決到。

我試咗好多唔同嘅運動,壁球、TRX、HII、泰拳、Yoga、Pilates、跳舞同跑步等等,諗住順便可以減埋肥,個人又健康啲,而且上呢啲班自己一個都OK,唔一定要搵朋友陪,時間易就好多。每次做完運動,出一身汗,個人係會開心咗,但係心病還需心藥醫,唔用腦諗都知做運動係唔會填補到心靈嘅空虛。

「其實自己一個更開心」係假㗎,無錯,一個人可以好自由,我鍾意去邊就去邊,唔使再同人報告,但係我發現原來搵到一個人同你分享先係最開心,於是我就開始搵朋友去食好西,陪多啲屋企人,加上轉咗新工都好忙,所以生活其實都過得好充實。除此次外,睇書同寫文都係一個好好嘅治癒方法,然後慢慢就會享受一個人獨處嘅時光,亦係成長嘅一個過程吧,最重要嘅係千其千其唔好急住搵另一個人嚟填補嗰種空虛,唔係最後只會傷到人又傷到自己。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192591
Date: 2019-04-15 03:06:42
Generated at: 2019-06-24 20:50:38
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/15/192591/其實自己一個更開心?