國明綠帽,訪問老母

 

有一類公司,永遠當員工係工具人。一切都以公司利益為依歸,員工隨時都可以因為呢個前提被出賣或者成為犧牲品。如果你咁唔好彩係入面做,應該即刻辭職。

今日已經有一單活生生既例子。既殘酷,又寫實。假設你岩岩係家庭生活中遇到巨大挫折,影響左公司既表現。一般有啲血性既上司,多數都會體諒你既處境,唔會苛責,甚至會勉勵你幾句,問下有無咩可以幫到手,短期內可以叫埋其他同事幫幫手分擔你既職務。但呢個世界,邊有咁多呢種例子,調番轉玩既就有。甚至直接打番電話去你屋企搵你老母,問:

你呀仔好似出左事喎?佢得唔得架仲?會唔會自殺架?我地唔係好SURE喎,不如你身為阿媽代佢講幾句吖,好嘛?

在商言商。你可以話咩喎,依家有爆新聞,邊個都無情講,我唔去訪問其他報紙傳媒都會去圍佢老母架啦,與其係咁,肥水不留別人田,點解我唔可以做左COVERAGE飲左頭啖湯先?係架,點解唔得,即刻整多個特備節目,由曾志偉,汪明荃同鄭裕玲主持突發節目,直播兩粒鐘,即刻請晒幾位當事人同埋屋企人一齊,聲淚俱下還原案情呀。唔爭在可以即刻深夜重播降魔的架,三小時加長版?好無?夠有SENSE未?

係公司利益,以上都係道理,咁樣真係夠晒爆!但係員工心中,連自己老母都唔肯放過埋,我真係唔知以後仲可以點樣同呢間公司共事。為左一舊所謂視帝既爛銅爛鐵,真係值得忍辱負重落去?呢啲野有一單就有第二單。今日圍老母,他日就連祖宗十八代都請埋。當然我地食花生既,無辦法了解佢真正心情。但我真係唔覺得仲有需要咁樣臥薪嘗膽落去。真係值得?

 

作者:鵝鑾鼻燈塔

鵝鑾鼻燈塔
前高登講故人。現為廢中。努力抵抗中年危機中。FB PAGE:https://www.facebook.com/Ellan.Ou/

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192673
Date: 2019-04-16 23:56:20
Generated at: 2020-10-25 01:45:09
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/16/192673/國明綠帽,訪問老母