一日最衰都係馬國明

 

 

真實對白。

我:馬國明好唔好仔?
女:好。
我:乖唔乖?
女:乖啊。
我:係咪筍盤?
女:筍啊。
我:如果佢做你老公肯唔肯?
(遲疑十五秒)
女:又唔可以咁講嘅,例如都要都要睇下⋯⋯(下刪三千字)

問過幾個女性朋友,對答都係類近,我仔細思考,其實最大問題都係馬明,如果佢有錢多少少,靚仔多少少,老鼠安就唔會跌落呢個陷阱。

香港呢個社會好奇怪,小弟我都算交遊甚廣,得香港呢個地方係將「乖仔」歸類落「好人卡」同「綠帽」類。其實都難怪,一個人魅力唔吸引,就算再乖再好都被人當水魚。人為左繁衍後代,一定會選擇一個對於自己來講有魅力嘅人,咩客觀條件都係多餘,一定生得夠Flirty。

咩叫夠Flirty?我唔解釋啦,你去Google下「出軌+男明星」呢個Keyword,就已經有一堆例子。我就比較好奇,講性慾自主個班女權L去左邊?所以性慾自主如果有道德規範,又點自主?個世界真係亂。

所以一日最衰都係馬明。

我覺得被我問嘅女性朋友好慘,因為一方面大家都係受住中國倫理嘅道德教育,但另一方面就被西方思想衝擊,所以陷入呢種詭辯嘅泥漿陷阱。好多人都話:「如果有條女咁主動埋身,你係正常男人你點忍?」我覺得可以應用埋女人身上。

啊?香港人唔係最鍾意Blame the Victim咩?你發動佔領中環就係搞搞陣,六四大學生被人屠殺就抵撚死,你買唔起樓一定係你自己唔努力。所以搞到女人出軌,一定係個男人有問題;而個男人會選擇出去玩女人,一定係屋企條女懶。賓穎真係好無辜,老鼠安一定被人害;天安門一個人都無死到,坐洗頭艇嘅人無一個係無辜。

太耐無講股票,呢期悶市無咩好炒,但雷蛇(01337)自己有小小貨底,個半入,主要因為業績轉好,市值被低估;預計3至4蚊係重點蟹貨區,所以要追入的話重有水位。

 

 

作者:庵念慈

庵念慈
娛樂圈的後生老海鮮,日日被容總追稿的追夢人。現為文化研究碩士學生。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 192774
Date: 2019-04-18 22:48:18
Generated at: 2020-02-17 13:00:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/18/192774/一日最衰都係馬國明