一個去咗台灣返嚟香港嘅90後小小嘅心聲

 

 

作為一個接近00後嘅90後,因為屋企比較窮嘅關係,所以一直覺得讀書出嚟就係為咗搵分好工,但係越係緊張成績,我考得越差,越讀越hea,最後索性半工半讀完成個高中。我嘅dse成績只有3科系3,個時好迷惘,唔知點算個時,去咗台灣。

我個人,真係好討厭香港嘅教育模式,我知道,好多人覺得我係香港,係一個loser,大家都會覺得我係因為唔夠好,唔夠競爭力先會覺得香港嘅教育模式好討厭,我承認我唔夠唔夠競爭力,但係唔代表我係一個loser。

係台灣學習,我係好有壓力,我討厭自己覺得自己好蠢好無用,將無進步嘅事,怪罪於自己唔夠努力,所以我逼自己只要我讀唔晒d嘢,我就唔訓得,我都逼自己放學放假除咗食飯沖涼等等就溫書,但係每次都讀唔晒個時,我就會好憎自己,覺得自己好無用,成日喊,驚阿媽擔心,就自己困係宿舍,好多次都想跳落去,一了百了,我唸一定有人明白,每一次要將好想自殺嘅自己拉返嚟嘅個種痛苦,每次自己冷靜個時,又會為自己可能真係會因為咁去咗而覺得好恐怖。

但係我係台灣重拾對學習嘅興趣,並唔係因為台灣嘅學生比我差,佢地嘅程度同我差唔多,好多仲勁過我,我係班嘅成績,日讀夜讀,好努力咁讀都只係中間,但係係台灣,我開始中意學習。每一次就算我哋做得唔夠好,做得唔夠完美,老師佢地都會睇到我地其他嘅優點,有d老師會覺得我哋努力嘅過程好重要,佢地唔介意結果唔好,有d老師會鼓勵學生再接再厲,有d老師會直接比意見,但係無一個老師會因為學生盡力成績唔好而鬧佢地唔夠努力,佢地會覺得係自己教得唔夠好,每次都改善自己教育方式令到學生更加容易吸收。

我係台灣都學到好多關於待人處事嘅態度,就好似唔好勉強自己去迎合人,就好似面對挑戰都唔好驚等等。

係台灣,學生好包容彼此,就好似我咁,雖然比較靜d,比較少嘢講,亦都好少同佢地出街,但係,佢地依然好包容我,我都係台灣開始做自己,想拒絕時就拒絕,覺得可以時就讚美,佢地會覺得咁樣其實好正常,但係我係個邊,同香港人一齊住我反而比人排擠,我明明無做任何野,我就比人攻擊到連其他人都知道。我係香港亦都因為唔太同人一齊去廁所,一齊放學,一齊等人,一齊去做某某事比人排擠,後來我係台灣學到,就算d人因為咁唔中意你,又如何?佢地對你嚟講一d唔重要,重要嘅就唔會咁講你啦,何必因為咁改變自己呢?後來這句so what ?I don’t care!就經常出現係我心裏面。

我寫呢篇唔係想要造成港台糾紛,希望睇完嘅人唔好刻意挑起紛爭,歡迎大家多多留言。
最後,我依然期待自己可以由一個無用嘅人變成一個自己會中意嘅人。

 

作者:可可粉

第一,因為覺得可可粉係一種令人開心嘅嘢飲,希望自己都可以令自己舒服同開心。第二,可可粉可以做成好多食品,希望自己可以一樣多樣化,所以結合呢兩個願望嘅心意,起名可可粉。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 193038
Date: 2019-04-24 05:05:06
Generated at: 2019-11-22 14:13:43
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/04/24/193038/一個去咗台灣返嚟香港嘅90後小小嘅心聲