【外賣仔日記】失蹤客人的名牌朱古力

 

接到張單,係一間名牌朱古力店嘅朱古力嚟,每一粒好細粒都賣你20至30蚊一粒嘅名牌朱古力店嚟,嗰日我係送一個禮盒裝,係呢間舖嘅禮盒裝朱古力,咁就呢盒嘢當然係4位數字以上啦,裡面大約有20至30合朱古力啦(一粒20至30蚊,變咗禮盒裝可以暴升去四位數字……),佢一次過嗌咗好多盒,見佢埋單都已經俾緊五位數字。

咁個送貨地址係酒店嚟,咁我哋就去接待處搵職員代收張單啦,咁去到嗰陣個職員要先撳電腦搵返個客係邊間房先,但係神奇嘅係,酒店職員搵到個名,但係個客未check in,基於我哋啲嘢係新鮮食品,而個客唔知幾時先會到達酒店(可能係航班延誤,火車誤點,咁已經預計唔到到達時間啦),酒店係保證響短時間內都唔會交到食物俾個客,咁酒店為咗確保安全,選擇拒絕接收食物。咁我哋就諗住打俾個客睇下佢響邊,可唔可以俾到酒店然後等個客到咗就俾到佢啦,畢竟成萬蚊嘅朱古力,執行無人收貨程序對邊一方面都唔係幾好。

我哋外賣員打俾客嘅電話號碼,每次都係同一個香港電話號碼,其實個電話係打入去公司電腦系統,然後系統會幫我哋自動接駁俾個客,如果係長途電話我哋都唔會知道,因為我哋理論上同實際上係打緊一個香港電話號碼。

咁我哋打俾個客,同佢溝通完之後,佢話佢連香港嘅境都未入,咁即係可以確定佢短時間內唔會出現到向酒店,咁我哋唯有搵返公司啦,經過公司研究之後,睇勻晒公司所有嘅指引(畢竟成萬蚊,睇清楚啲好),最後公司決定,自行由外賣員處理食物。我哋係完全食唔落咁多朱古力,因為真係數量眾多,跟住我哋就好似聖誕老人咁,響街度見到相熟嘅餐廳就派一盒,最後留返盒俾自己同事食。

 

PS:響呢度嚟個名牌朱古力嘅簡短食評先,今次係免費嘅,但係都覺得好一般,知道埋個價錢,不了。(肯定有啲人會話,係你唔識食姐)

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

作者:外賣仔

外賣仔

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 194064
Date: 2019-05-18 04:45:56
Generated at: 2019-07-17 05:35:57
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/05/18/194064/【外賣仔日記】失蹤客人的名牌朱古力