晾籠之爭

 

某日,光天化日、風和日麗、風高物燥嘅早上,電話響起…….

我:「你好,有咩幫到你?」

怕菌C9:「好咩呀?樓上又掛咗幾個雀籠出嚟!嗱,我之前都投訴過㗎!」

黃人問號?阿伯又唔係曬自己隻雀,關你卵事?何況樓下嗰幾層都無投訴!

怕菌C9繼續連珠炮發:「啲屎有菌㗎~禽流感呀!就算佢洗乾淨,無雀係個籠度都係有菌㗎!仲有呀,唔知係咪佢嗰幾個臭雀籠啲水滴濕晒我啲衫。有菌𠺢~搞到我又要洗過晒啲衫…….」

然後我拎開咗個電話筒,耳根終於清靜。

任由怕菌C9好似「亞記」啲節目不停重播 ,喺重複第N次講有菌時佢終於都肯停口,因為無晒水…….無晒口水。而我嗰腦入面淨係諗到;菌,全部都係菌。

我:「我會同伯伯傾吓!」

怕菌C9:「覆返我呀!唔係佢掛一次,我就打嚟(管理處)一次!」

收線後,整理好爆粗嘅情緒然後再打電話俾「撚雀伯伯」……

我:「你好,請問係咪住係18樓C單位呀?」

撚雀伯伯:「係呀!咩事呀?」

我:「關於伯伯將雀籠晾出嚟嘅!有位太太擔心,洗完雀籠會有水滴同埋會影響到晾衫!」

撚雀伯伯:「雕佢露眉,又喺嗰個八婆呀?我特登㗎,心情靚鐘意咪掛出去曬吓,心情唔靚咪又拎出去晾吓咁囉!我啲籠全部都洗乾淨、抹乾淨先掛出去,邊會有水滴呀!你check吓嗰個位,根本無人會晾衫,佢亂咁噏24你就信?仲有呀,唔好同我講有菌、有禽流感,有事都係我瀨嘢先,邊輪到個八婆?」

「麻疹城」廣告就話心情好唔好都買鞋啫,你就曬雀(籠)咁趣緻?

我:「伯伯呀,掛出去會有機會跌落街整親人,咁樣就唔好啦!」

撚雀伯伯:「我啲雀籠好貴㗎,我仲怕過你呀,心痛㗎!不過咁,我依家唔係屋企,返嚟先收番入嚟啦!費事令你難做啦!不過我講明先,我睇心情又會晾番出去!」

講不出聲、講不出聲…..我不過偶爾受了驚。

我:「…….. 唔該先生,有消息再聯絡吖,Bye Bye!」

 

後記:唔多講我點樣覆怕菌C9,因為我點樣「f_ck」佢,佢都係只會「見一次、打一次」咁投訴,將事不停咁循環!

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 194068
Date: 2019-05-18 05:02:23
Generated at: 2019-07-17 05:30:05
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/05/18/194068/晾籠之爭