【齊來認識基本法】林鄭強硬姿態只係依基本法辦事

 

【逃犯條例】林鄭話尋日嘅遊行集會大致和平有序,充分證明香港係文明社會,市民享有基本法賦予嘅言論同集會自由。佢又想同市民講……修訂逃犯條例知多啲:https://www.sb.gov.hk/chi/special/cooperat…

政府新聞網發佈於 2019年6月9日星期日

 

林鄭以強硬姿態回應遊行,好多人都好憤怒。不過呢個係佢職責所在,《基本法》寫得清清楚楚,大家應該多多了解《基本法》,認識香港政治架構。

所以又係我講解《基本法》嘅時間喇。林鄭點解見到幾十萬人遊行都企硬?我哋睇下《基本法》四十三條點樣描寫特首:

// 香港特別行政區行政長官是香港特別行政區的首長,代表香港特別行政區。
香港特別行政區行政長官依照本法的規定對中央人民政府和香港特別行政區負責。 //

林鄭有兩個老闆,①中央人民政府、②「香港特別行政區」。老闆①中央政府就已經表態話要通過《逃犯修例》嘅修訂喇。老闆②係邊個?係「香港特別行政區」,唔係香港人民喎。而「香港特別行政區」嘅代表,原來又係林鄭自己。即係話,佢大可以以「香港特別行政區」代表嘅身份,對住個鏡同自己講「特首做得好呀!」

特首上任嘅時候,係真心誠心宣誓擁護《基本法》嘅。《基本法》有寫話要向中央政府負責,但冇話要向香港人民負責。所以根據《基本法》,當中央同香港人嘅意見有分歧嘅時候,特首應該聽邊個講呢?

如果唔聽中央講,咁就係作反了。如果唔聽中央講,咁就係搞港獨了。

正所謂 #首先我反對港獨,特首係唔可以違背中央嘅意思嘅。呢個係《基本法》裡面真正嘅「紅線」,絕對唔可以觸碰。正因為咁,如果香港人打算靠遊行迫使特區政府放棄執行中央政府委托嘅任務,係緣木求魚嘅。我敢講,就算七百萬人上街遊行,都係冇用,特區政府係唔可能就範嘅(不過或者中央政府會收回成命, who knows?)。

 

作者:散彈一號

散彈一號
全職文字工作者、應用哲學家。對「邏輯一致性」、「系統複雜度」之類的偏門學問獨有心得。在美利堅合眾帝國邪惡資本主義集團的領導下,嘗試改變世界。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • Client 問我點解自己係「仆街磁石」(上) by Professor Chan
    佢自從中學由女校畢業之後就無試過單身⋯⋯連一個月都無。每次同一個男仔分手,佢好快就會同另一個人一齊,佢話佢已經唔記得單身係咩感覺。…
  • Client 問我點解自己係「仆街磁石」(下) by Professor Chan
    依家,你重新行一次,你由出世到依家呢廿五年嘅經歷。好似一段Video咁,由過去,由開始播放,播放到依家呢一刻⋯⋯你可以由得唔同嘅片段喺你個腦入面播放,唔需要去控制佢,一路播一路同我講你見到咩。」我講。…
  • 香港人就係純樸到連日本人都可以喺度橫行霸道 by 白木乩
    就算係日本老母來到香港,無左其他日本人嘅目光,無左其他日本人文化監察,無左其他日本人鬧佢「打咩」、「巴加丫囉」、「渣媽」,出名桎梏出名壓抑嘅大和民族,都係會個性解放,係「個性」解放。…
  • 【遊戲新聞】NS糞級新作引起熱潮 《Final Sword》挑戰任記的可疑作品 by 五木
    以前超任、PS 年代因為資訊不流通,但係「買」Game 又極平嘅關係,所以成日玩到糞作。隨住資訊變得流通,今時 […]…
  • 由林美戀談起——藝人基督徒,係咪好好撈? by 殷琦
    無論16 年背夫偷食單野又好、現時與非基林作拍拖都好(雖然個人而言基與非基我是ok既...~)、「High Profile處理感情生活、信主後感情生活仍然混亂」是我覺得對你算中肯的評價。但這其實都超出一般教會的接納程度了吧?既然是藝人,言行…
  • 吃子的文化 by 健吾
    我有時會想,是不是真的有人會覺得「考得唔好唔緊要」,是一句安慰語。我考得好,所以我沒有辦法說什麼。對考得不好的同學,我也不能說「你考得不好不好意思」。更甚者,我有學生因為考得不好,進不了醫科而感覺遺憾終生,幸好他是一個鍥而不捨的人,讀完一個…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195171
Date: 2019-06-10 15:53:58
Generated at: 2020-07-08 21:56:12
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/10/195171/【齊來認識基本法】林鄭強硬姿態只係依基本法辦