其實你知唔知今次可能真係會死? 

政總方圓二百米已佈滿警察防線。鄭啟文攝

 

香港人成日同人講「唔好死」,唔知係咪講得太多,當有人叫大家唔好去衝去死,大家都覺得只講笑。但今次並唔係講笑,你去立法會想衝想突破,個結果隨時真係會死,你預備好未架?

頭先吳文遠出個Post,話下星期四最終決戰。眾志羅冠聰話今次係長期抗爭,言下之意,就係今晚唔係時機,呢班人好大機會唔會係現場,民陣班政工作者唔會係現場,無物資、無音響、無議員係現場做下姿態。只係得一班好想衝嘅後生仔搵命博。泛民政工作者就係想睇你衝然後俾人打到仆街,然後係facebook/私下笑柒你,(前)激進派可能會覺得好難過好心痛,但班人永遠唔係傷果個。香港電台話,警察今次會配橡膠子彈。但俾橡膠子彈打中,都係會死的。

可能你會諗,「屌,無呢班左膠仲好。」,但當警察殺到,個個走散晒,連一個有經驗可以嗌下咪嘅人同音響都無,群眾會失焦,好似六月九號晚咁迷惘,邊打邊退,你嘅犧牲只會俾人搶佔道理高地,拎多幾個讚好同議席。但警察殺紅眼果陣,受傷被捕都係小事,當橡膠子彈飛到你眼前,你真係覺得會想犧牲自己?

你有無想去嘅地方未去?想睇嘅戲未睇?想陪嘅人未陪?呢個咁嘅香港,真係值得用條命去守護?仲要俾無數嘅「香港人」同傳媒老屈,真係值得以命相搏?其實一啲都唔值得。

我尋日同一個朋友講完同一番話,朋友話:「為左香港,死又有咩所謂。」我知有好多人都係咁諗,但如果有一個人睇到呢篇文,你覺得可能真係唔值得為香港死,我希望你搵定方法閃人/避難,唔好犧牲自己寶貴嘅生命係呢件事上。

有香港人,先至有香港。邊度有香港人,邊度就係香港。留住你嘅生命,將香港承傳落去。

唔好死,真係唔好死。

 

作者:肥仔甲

除左肥,無可奉告

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 睇撐警人面書,就可以去海洋公園睇海威咁 by 健吾
    這些撐警的人,從不會離開他們安全的地方。他們只會看手機,看電視,喝著高貴的紅茶,吃著自家製的muffin,感受外面的溫度。他們大多有管理九十後的經驗,一天到晚相信「陰謀論」,覺得這些年輕人,都是有組織有訓練的,卻忘記了自己當管理層之時,叫那…
  • 開心浩園餐 by BEAR 兒
    老軍裝帶責備地拍拍警犬的頭,把紙袋拿起來說:「對不起,這個餐算是我跟你買吧,不過要麻煩你再走一次了。」…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 無諗過會有人打來人事部講:「我都唔駛返工,我無做野好耐啦……」 by HR 扮工週記
    女士:「你哋係咪請緊侍應?」小編:「係……」飲食業人手長期短缺,入行嘅年輕人數唔多,所以可以話長期都係請緊人。正當小編以為對方對職位有興趣嘅時候…… …
  • 天才同事訂花——花園叫咩名都搞錯? by 六月的物管
    老細:「今年農曆新年邊個負責訂年花?」 吹水經理:「不如天才同事負責。聖誕花都係佢訂,雖然最後我執手尾。」…
  • 張超雄,你出賣一代抗爭者! by 左膠正垃圾
    好多市民都不肯接受,他們很支持的泛民主派,一向都跟政府是有傾有講的。不論是楊岳橋在議會廳內就炒蝦拆蟹,自己結婚之時就宴請所有的建制派議員到場祝賀。現在張超雄提出「一次性向台灣提出移交逃犯安排」,不知道他有什麼信心,可以肯定不論是政府、建制派…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195234
Date: 2019-06-11 17:36:50
Generated at: 2019-07-19 18:57:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/11/195234/其實你知唔知今次可能真係會死?