羅馬仍然係羅馬,香港呢?

政治 / 最新文章綜覽

 

 

剛坐車經過東區走廊,落緊雨。望住對面嘅啓德,感覺格外淒涼。啓德以前好熱鬧,飛機升降,顯得香港雖小但繁華。從未試過有如此唏噓嘅感覺,為香港感到失落同無助,非常悲哀。

以往讀歷史讀到羅馬嘅時候,總會提到羅馬係一個喺不斷衰落與重建嘅循環過程中存在到而家嘅城市。每當讀到羅馬呢個城市嘅時候,就會想起香港。我成長喺80年代,感受到香港經濟繁華嘅一個年代。到身處90年代中英交替,見證香港政治、經濟同大陸互相高低轉變嘅時候,心想,香港應該仍可以同羅馬一樣總有一天重拾過往嘅朝氣,香港人會自信地抬起頭。

可惜到咗今日,眼見逃犯條例修例聽日會通過,幾十年嚟嘅希望化整為零,一切跌落谷底。儘管意大利經濟唔好,但羅馬仍然係羅馬,仍然無退色、無倒下去。香港,唔可能跟羅馬一樣從失落中再起返身。因為呢一次嘅破壞會徹徹底底摧毁香港嘅一切,香港會正正式式成為大灣區嘅一塊地。僅僅一塊地,無其他價值同意義。

完。

 

作者:麥錦鈿

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 每一所大學,附近都有個交通要衝. . . . . . by 白木乩
    香港警察要幾咁無戰略智慧,先會諗住強攻大學?…
  • 同藍絲做廿年朋友,結果係點? by 六月的物管
    話說某日,細妹咁唔好彩撞啱「克警」又亂鳩咁放催淚彈,搞到佢眼、鼻、喉都勁唔舒服,猛咁咳之餘,氣管同皮膚都又敏感又痕。之後,細妹喺FB出post 訴苦…
  • 迫大家抗爭 by 健吾
    對這位特首而言,她很清楚,她現在宣佈宵禁,停工停課停市,就是輸。這樣子,「暴徒」的目的就會得逞。所以,她一定不會停課,而更會向「可以上班和上學的人表示敬意」。 …
  • 我和我的中大 by 健吾
    中文大學是一個改變我人生的地方。…
  • 中共有意令香港進入混亂? by 庵念慈
    靠人民的大騷亂去將黨內反對派清除,是文革的起因。23條弄了十幾年都停步不前,剛好遇上這場運動,倒不如將香港的反對派肅清,一路讓他亂落去,例如沉寂的零星騷亂不夠亂,那麼就各區一齊開槍,721如是,831如是,10/1國慶如是,雙11也如是。…
  • 黃店還是藍店? by 健吾
    最近有朋友跟我說,太子某一間火鍋店很藍,但自從某次見到警察在他們外面放催淚彈之後,就變黃了。然後在網路,又有人說究竟是黃是藍。有些員工,天天都看著大台的新聞,他們接收的資訊不多,再加上很多以訛傳訛的資訊,示威者有錢收,前線有小天使等等的消息…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195241
Date: 2019-06-11 22:15:39
Generated at: 2019-11-14 00:10:47
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/11/195241/羅馬仍然係羅馬,香港呢?