尋日去完示威怕清算?麻煩立刻睇呢篇文

(圖:讀者匿名提供)

 

如果你:
1)尋日被check過身份證
2)69當晚被圍捕過,尋日又有去
3)俾過個人資料警方
4)企過係前線同cam前面

恭喜你,香港警察已經準備告你參與暴動,由林鄭宣佈尋日係暴動開始,清算一定會出現。而呢個清算絕對唔會隔好耐,一日都算好仁慈,警察係可以先拉左你再搵料告你。根據2016年嘅經驗,你仲有大約半日時間Get Ready.

首先,你要做好心理預期。唔好以為有律師、屋企有咩可憐身世、尋日有口罩就會走得甩。Sorry, 你睇下梁天琦、容偉業同其實一大堆戴住口罩嘅人,一樣係照入罪,無幸運可言。你唯一可以做嘅,就係減少自己中招後害到人,麻煩清空電話/電腦,適當地處置會令你入罪嘅物件。唔會幫到好多,但總有啲用。跟住,你要搵最信得過嘅人幫你。

然後,你會被人拉。九成九要搜屋,死都要等埋搜查令,你最信得過嘅人就有3個鐘左右幫你Double Check。而你會去到警署渡過你人生最長的48小時。老規矩,口供要講「我無野講」,exactly呢四個字,係呢48小時,你會極痛苦,無得訓,無得去廁所,無飯好食,雙手會鎖住,你嘅意志力會被動搖。但永遠都要記得「我無野講」。然後你會上到法庭,因為有人逃走過,請你預計而家嘅情況好大機會無得保釋。

亦即係話,你點都會白坐半年(or以上),麻煩你準備好唔好崩潰,呢個唔係FF,有無聽過蠔涌案?直接還押你,無情講。唯一俾到你嘅安慰係,如果你真係白坐,政府會用500蚊一日咁計去補償你。

以上嘅野,全部係2016年出現過,你唯一可以預備就係自己嘅意志力同精神。之後所有野,坐半年定坐三年,其實你都無能為力。上次暴動案都有人打得甩,我希望今次你會係打得甩果個。

呢個係白色恐怖嘅時代,係血淋淋嘅現實,請你預備好。機會永遠係俾有準備嘅人。

 

作者:肥仔甲

除左肥,無可奉告

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 李怡先生,謝謝你 by 馬黑白
    自小媽媽便說,有空時要多聽李怡先生在香港電台的《一分鐘閱讀》,因為每日講一本書,每日說一道理,絕不簡單 。近年,媽媽因病離世。在媽媽人生中的最後數月,床頭總放著他的《閱讀人生一百篇》,她入住過幾間醫院,此書也是隨身攜帶。當時我會讀書給她聽,…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 中咗Covid,我終於可以休息 by 小盛女
    平時好少人打電話嚟,但係同事開始知道我中咗之後就一日收幾個電話,關心嘅說話當然有,但重點都係公事…
  • 專訪「政見唔同就分手」Heather Yeung:「我係香港人囉!」 by 清君
    我就對「政見唔同就分手」的Heather更有印象和好感,於是膽粗粗邀請她做訪問,當時由於見到雲海的「東張西望inbox」post,我滔滔不絕的解釋澄清自己不是騙子,她也知道雲海那個post,於是莞爾,笑了。然後相約於北區某咖啡店等,可是作為…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195312
Date: 2019-06-13 05:31:39
Generated at: 2022-10-07 20:21:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/13/195312/尋日去完示威怕清算?麻煩立刻睇呢篇文