【慎防騙徒】有手有腳又後生,如何扮病呃綜援?

 

 

Jason仔,做咩又復出啊?大佬呀,作為一個慧眼香港八十後,一早就早過渾水投資緊大台灣區啦!

尋日見住各位後生咁勇武,就快去坐移民監嘅我如果講啲咩香港加油大家衝啦就同啲廢老仆街冇咩分別。不過如果繼續同班警犬鬥,你用你份糧同庫房鬥,又係蠢嘅。

係咪即係等死呀Jason仔?傻豬嚟嘅!

廢話唔講,今日Jason仔就教各位廢青同香港政府打消耗戰:辭職拎綜緩!

有手有腳後生拎綜緩得咩?嗱,我就問咗我老死Joey妹,呢條仆街就係社署啲仆街社工喇:「嗱,Jason仔,我尋日睇到警察咁做,都覺得好仆街嘅!」Jason仔我就話:「如果係咁,不如教大家攬炒煲爆政府拎綜緩啦!」

「首先,點樣拎晒啲錢出嚟再搵個冇錢嘅戶口出嚟呢啲新移民都識做嘅嘢我就唔講喇!後生仔即批綜緩同公屋首要條件係身體唔健康,唔係叫你去擋子彈擋到殘廢呀!係有啲病又會做唔到嘢,但啲病醫院又照唔到嘅!」即係情緒病啦?「嗱,你咁諗係啱嘅,不過你有張醫生紙,我都唔會批架,要『嚴重』架!」

嚴重?即係有marking scheme啦?

「Jason仔你果然係一個仆街仔呀吓~」佢繼續:「例如如果你張醫生紙寫有躁狂症,就要同屋企人扮鬧交嘈到拎住把刀話要斬你阿媽,你阿媽報警,Record有番兩至三次,警察要嚟到落埋record,咁我地社署先會認為你唔適合同家人居住同工作,我地就會批綜緩同特快公屋,只要你keep住覆診,就唔駛參加SFS(自力更新計劃)」

如果自己一個住又點呀?

「抑鬱症,扮跳樓,搵fd報警,聲稱財困,要警察消防都到齊開晒氣墊呀」佢話:「做多一兩次,夠record,跟你嗰個(社工)唔批我唔信呀~批完之後,不停扮自己有病返唔到工,咪可以豁免SFS,再搵d現金出糧嘅工唔好入到銀行咪得~」即係話…

「係呀,乜你唔知幾多扮跳樓嘅係啲社工教?係跳就晨撚咁早跳撚咗落黎啦,仲得閒等到消防吹氣墊咩?呢啲獲救撚身上都有case架~」會唔會畀人告?「我有醫生紙,我有抑鬱症呀,你質疑我?我去平機會告你呀~況且畀啲警察做番啲正經嘢,好過去金鐘打人啦!」

「記住呀,我地批唔批case份糧都係咁多,而且又唔係我啲錢,班新移民有組織教路,啲標準答案仲熟過你地班香港人啦!我寧願批畀班後生收政府錢日日搭港鐵去機場行吓買吓口罩鹽水,好過批畀班大陸西呀!」

嗱,各位廢青,Jason仔難得醒你,人地都開埋門引你入關,你都唔做,就蠢過蠢西喇!

 

作者:Jason仔

某大中資銀行Insured Banker,寸得起因為做親嘅刁都多過你年薪。情陷夜中環?你都戇鳩嘅,依家幾多大公司Office都搬撚晒去太古啦!

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 打工仔都有私隱㗎大佬! by 小盛女
    「我WhatsApp send咗張相畀你,你而家開嚟畀大家睇。」經理Matt說。…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195328
Date: 2019-06-13 20:52:05
Generated at: 2022-10-01 15:32:56
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/13/195328/【慎防騙徒】有手有腳又後生,如何扮病呃綜援?