我冇歧視,我只係好客觀咁講黑警係仆街。

 

身位香港人,依幾日都一定會為一眾手無寸鐵但被全副武裝嘅黑警追打甚至命危嘅市民感動憤怒又無奈。好多人都話黑警有幾咁賤、有幾鐘意對人使用武力、同納粹有幾咁似,但都有人選擇去撐黑警只係返工只係做嘢罪不至死。到底黑警係咪咁仆街?不如我地又客觀咁睇吓。

由黑警事前喺IG嘅興奮宣言、過程中追到落地鐵站噴胡椒水、每個地鐵站出入嘅人都當犯咁搜身、十幾個追打一個送水市民、到清場後嘅勝利式大合照,每一件事都證明緊黑警根本冇人刻當過市民先係佢地要保護嘅人。佢地恨不得對所有抗爭嘅香港人有槍開槍,冇槍就亂棍狂毆,總之可以令到市民身上留低傷害就係佢地嘅目標,仲要自己身上損小小都夠膽話係戰績,唔夠仆街都唔會做得出。

俗語有話「好仔唔當差」,特別係經歷過雨傘運動之後仲投考嘅人就已經同「好」依個字毫無關係。你唔好話咩想靠自身能力改變警隊風氣之類嘅廢話,你有咁嘅魄力點解唔企出嚟帶領民眾?你選擇加入一個淨係睇錢份上又會叫霸王雞玩人地老婆強姦報案人嘅職業就證明你都係依類人,你見咁多個企出嚟鎮壓嘅黑警有幾多個揮棒開槍有一絲不忍?冇架,佢唔即刻開槍只係為因未對準你個頭。唔好為自己諗藉口開脫,警察就係除咗好事咩都做盡嘅職業,叫你一聲仆街係冇錯架。

仲記得雨傘運動初期,都會有警察企出嚟話自己都係企市民依邊,亦明白大家會企出嚟為咩;今次呢?冇架,全部警察都係殺人機器,每條片每個鏡頭都見到黑警嗰副咀臉係仇視所有人,每一下都係對住要害嚟打,百幾二百發彈毫不手軟,事後仲可以話因為生命受到威脅先開槍?我屌你啦,你全身由頭笠到落腳,又長短槍又警棍又催淚彈都要驚,咁得件衫又冇訓練嘅香港人點會危險得過黑警?講個咁仆街嘅理由都可以面不改容,我用仆街形容你地好客氣啦。

當依幾萬個仆街真真正正咁仆一次街,先係香港真正重光之日。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 點先可以令男人唔好偷食? by 木頭
    衰啲咁講,你地由細到大所有來自電影、劇集、小說入面果種忠貞好男人,好似耶穌、真神同觀音一樣——係,冇人可以證明佢地唔存在,但同時亦都冇人可以大大聲聲話佢地親眼見過。就算你有姊妹同你講佢見過,甚至親身擁有過,都只不過係源於佢地唔了解佢地身邊嘅…
  • 【遊戲新聞】最強多人喪屍遊戲 《Left 4 Dead 2》相隔十年推出最後大改版 by 五木
    經典遊戲《Left 4 Dead 2》推出超過十年,話佢係最強多人喪屍遊戲應該都無乜異議(雖然我覺得一代正啲) […]…
  • 我幾點收工關你叉事咩! by 小盛女
    「你呢排係咪好得閒?我見你成日都好早收工,琴日六點幾已經唔見你。」人事部Macy說。「我放六點,六點半我先走㗎喎,而且準時收工都正常啫。」我說。「無,想睇下你係咪好得閒咋嘛,以前你成日都好夜收。」Macy說。…
  • 我才不要做那種抱着男人雙腿苦苦哀求的女人 by BEAR 兒
    「只要我說了,我就是輸家。我才不要做那種抱着男人雙腿苦苦哀求的女人。如果不想受傷,你就得先去傷害別人。這道理我年青的時候就學會了。」她穿着一條白色的連身紗裙,披肩的黑髮和鮮艷的紅唇使她散發着成熟女人的魅力。這番話出自她的口中,非但不突兀,反…
  • 所謂「唔想拍拖」,完整意思通常都是「我唔想同你拍拖」 by 月輪
    在情場上無數次暗戀的失敗經驗告訴我,聽到「唔想拍拖」這句話,其實比聽到「我唔鍾意你」更令人上火。直接了當地說彼此不適合,沒有感覺,至少是一槍斃命的痛快,但若說「唔想拍拖」,卻令對方有種要苦候的感覺。因為對方可能會怕若不等待,突然你想拍拖時,…
  • 「玩玩就好!」 by 麻甩水瓶
    這是你在第一次吻了我後說的第一句,當然,沒有人會認真玩火。那一刻你看我的眼神,好像全世界只有我一個人能被你這樣看著,好記得那雙有魅力的眼睛。好記得那淡淡的薄荷煙草味,好記得你早上的問候,而晚上待我洗澡後才睡的關心,好記得你提醒我飲酒前要吃點…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195350
Date: 2019-06-14 01:46:38
Generated at: 2020-09-25 14:47:28
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/14/195350/我冇歧視,我只係好客觀咁講黑警係仆街。