中產嘅作戰方式:金融制裁

 

 

如果你已經三四十出頭,呢幾日掩住良心返工,由得啲學生喺前線俾警渣打,我唔怪你。正所謂人到中年,仔細老婆嫩,大把包袱。但係大人亦有大人嘅作戰方式。以下簡列幾個唔犯法、零流血嘅公民抗命方式。最緊要,呢啲係你哋呢班中年中產先有能力做。

 

以下由時間/交易成本最低至最高排列:

 

1. 取消中資銀行戶口

一來表態,二來係硬梆梆從佢哋嘅資金池度「撤資」。你嘅存款係銀行嘅賺錢工具,你撤資,佢哋盈利能力自然受影響。

有人話組團去取消戶口,然後影相傳俾長輩。認真 + non 曲線:千祈唔好咁做,造謠/煽動擠提 係 犯 法 㗎!!!但係呢,如果邊個師奶盲毛咁啱行過見到排長龍,個個走去取消戶口。佢哋點樣解讀同散播消息你控制唔到嘅,始終把口生喺佢哋度。

不過身家豐厚嘅朋友留意返,銀行通常有大額提款限制。為咗減低時間/交易成本,可以預先用轉數快轉走大部份錢,然後先去 cancel 戶口。唔係到時啲 staff 又話有 limit,又話要收你 charge 開本票,拗嚟拗去就麻鳩煩啦。

 

2. 沽港元渣外匯

之前轉發過阿樹提倡嘅金融抗命。詳細理念不贅,自己睇:

簡單嚟講就係:1. 沽港元 > 2. 買美金 > 3. 提出現鈔

(因為美金匯率風險最低,但係呢排歐羅英鎊個價都 ok)

走資已經唔係第一日發生。睇返呢幾日,港匯弱,拆息升,關唔關政治因素事,或者係咪抗命取得成功,我唔知。至起碼,喺業內已經有 buzz。唔信打俾你相熟嘅 RM 問下,呢排外匯現鈔長期缺貨。

小弟親身經歷,喺銀行見到個師奶同 counter staff 講要攞美金。個 staff 話冇貨,要訂,最快後日先有。個師奶果斷地話,咁歐羅英鎊有冇?盡攞!

 

3. 沽中港股買美股

喺中美貿易戰之下,有咩爽得過援美抗共?不過利申此舉係最傷老本嘅。假如你 $400 樓上買騰訊,而家真係硬掘蝕咗十幾二十 percent。冇辦法啦,鬼叫你毋忘六四又買中資股咩,抵撚死啦。而家止蝕當係買咗張贖罪券啦。

但係買美股好撚麻煩喎。得兩間大行有美股戶口,其他一係中資,一係細 broker。退而求其次,買美股ETF啦,歐洲又得。不過記住唔好買環球喎,同埋一定要買外資 fund house 發行嘅 ETF,咪撚戇鳩鳩買咗啲咩平安、南方嗰啲。你要記住,係 一 個 仙 都 唔 撚 俾 中 資 賺!

 

你可能會問,我一個人做得幾多呀。一百萬示威者,我當撇除發水數字,如果中間有十萬人有幾十萬 AUM,其他人三五七萬,集腋成裘,講緊嘅係冇一千億都幾百億,等於港交所一日嘅成交喇。呢條鱷魚仔,俾佢咬一啖你都咪話唔痛。

 

作者:弒子山下

弒子山下
啱啱瞓醒幾年嘅80後港豬,希望以自己微薄嘅力量同拙劣文筆,盡量​喚醒​大家對本土文化、粵語、同埋社會議題嘅重視。 https://www.facebook.com/HKRIP

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 開心浩園餐 by BEAR 兒
    老軍裝帶責備地拍拍警犬的頭,把紙袋拿起來說:「對不起,這個餐算是我跟你買吧,不過要麻煩你再走一次了。」…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195406
Date: 2019-06-15 05:30:33
Generated at: 2019-07-20 07:55:28
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/15/195406/中產嘅作戰方式:金融制裁