冇鬼依回事,今後大家都各有作用。

 

我知仲有好多人好愛香港,我知依幾日每一個出嚟嘅市民都希望集合到自己嘅微弱力量去推翻依個不公政權。二百萬人為同一件事行出嚟唔易,但你亦唔好抱住二百萬人會同你行為理念一致。就算大家用嘅方法唔同,最終目的都係為香港好。

和平理性非暴力嘅人數夠多,係創造氣勢嘅一大功臣;勇武自製防具企喺前線硬食所有攻擊嘅勇士付出最慘烈,被黑警報復式檢控亦以佢地為最多,但正正因為有佢地,一大班冇反抗能力只可以出嚟行嘅市民先可以喺依個抗爭入面相安無事。再加上醫護、唱聖詩念佛經嘅宗教人士、運送物資嘅一眾市民,律師同社工用專業知識同職權之便保護大眾,先可以造就依個繼雨傘後最有希望成功,最為民心所向嘅抗爭運動。

我明和理非會覺得勇武太衝,勇武又會覺得和理非唔肯再行前一步。唔緊要架,大家各司其職,識做咩就做咩,可以幫咩就幫咩。我同樣用返踢波做例子,一隊波要有前鋒中場後衛同守龍,大家做好自己嗰Part先可以講戰術,講贏波,十一個人踢哂同一個位一定會輸。有人攻、有人接應、有人幫手、有人坐鎮大本營,只有咁樣我地先可以繼續守護我地嘅地方,繼續為完成我地嘅目標而努力。

建制個個龜縮、林鄭愈退愈後、黑警唔敢再打人(住),一切都係各不同理念嘅人合作而成嘅結果。唔好再下下講邊個係鬼,唔好再互相猜疑,出得嚟同一個地方,大家都係帶住同一個目的。方法唔同,目標無異,政府成日話香港夠多元化,我地就係依場抗爭好好表現出嚟。

我地未贏,甚至形勢都未必有講嘅咁好。但我地有嘅係鬥志,我地有嘅係堅持,場抗爭一日未完,只要我地唔放棄,就肯定有贏嘅可能。

波係圓嘅,而香港就係香港人嘅。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195629
Date: 2019-06-18 05:17:27
Generated at: 2020-02-17 02:38:54
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/18/195629/冇鬼依回事,今後大家都各有作用。