風氣就算再差

 

各位真香港人,我地活於一個風雨飄搖嘅時代,為咗對抗惡法,係過去兩星期,香港人試過和平都試過勇武,用盡方法令全世界關注,經歷過5年前的慘痛經歷,呢一刻嘅香港人確實已經進化了,感動過、傷心過、振奮過都無力過,面對高牆,大家都好快咁重整隊形,發展出「不篤灰、不割蓆」嘅合作,將舊有嘅單向抗爭模式改變,變得更多元化,更有效率!

我一直都好佩服香港人嘅堅毅不屈,因為

我地為夢想日搏夜搏;
我地為家庭安份守已;
我地受困於樓價高企;
我地經歷過槍林彈雨;
我地見識過官官相衛;

而家,我地只係想保護香港嘅言論自由同埋司法獨立!

特首林鄭月娥面對200萬香港人嘅四大訴求依然無動於衷,包括撤回惡法、釋放被捕人士、追究警察濫權及撤回6.12暴動定性,至今依然未爭取到任何嘢。

6.21行動升級,充滿未知數,我地要面對嘅除咗係一班推卸責任、賣港求榮嘅高官,仲有一班心狠手辣、出賣初心嘅警察。

唔好妄想有人會幫手,靠自己永遠都係最實際,無人有義務要幫手,所以請珍惜每一位願意挺身而出嘅同行者,以及係呢段時間內政治覺醒嘅人,多一個永遠都唔會嫌多。我必須要提醒各位,呢一條路仲好遙遠,亦好崎嶇,當年南韓反朴槿惠遊行都搞咗三個月,我地只係過咗兩星期。

6.21只係一個開始,之後要係社區全面抗爭,深耕細作。容許我引用一句歌詞作結,「風氣就算再差,心態讓你能招架」。送上一首歌俾各位真香港人,守護我城,勿忘初衷!

 

《你的志願》:

 

 

作者:文探花

廢青一名,早上做教育,夜晚做音樂,醉心填詞,最欣賞林夕老師的細膩感情,最喜愛方文山老師的詩情畫意。不想在沉默中滅亡,深信堅持才有希望。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 195730
Date: 2019-06-21 05:18:21
Generated at: 2019-11-22 14:20:53
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/21/195730/風氣就算再差