一齊去旅行,最緊要唔好老奉

 

有朋自遠方來,
我都會盡量plan等佢地enjoy the trip to the fullest。

首先,視乎人數多寡,多人的話會開個google spreadsheet擺低schedule等各人自己check。
下一步就問大家既觀光preference﹕想體驗、睇歷史建築、去靚景影相打卡,定飲飲食食、shopping、hea, etc.
住宿方面,如果由我book的話,會問下budget、要唔要溫泉、包唔包早餐、洗唔洗近商店街之類。

基本上,你講得出你大概想要個點樣既trip,我都盡能力plan既,而且愈多要求其實愈易plan。
(當然唔好又話要溫泉要平要近地鐵站要大既酒店房,我幫你唔到。)
既然大家特登百忙中請假去旅行,都係想留個開心回憶,
而我自己都ok鐘意plan trip,不過最接受唔到「伸手黨」。

我﹕「嚟到想去邊﹖」
「我都唔熟路,你話事啦。」
「咁有無話邊度一定要去﹖」
「無呀,我嚟探你咋嘛。」
「咁食飯想食咩﹖」
「你想食咩就食咩啦。」

大佬,你嚟探我,我係好開心呀,
咁但係一日廿四小時流流長,都要諗一齊做啲乜架,唔通2個人留喺屋企度食風等回程﹖
最乞人憎呢,就係口講話「無所謂」個啲,通常最後就最多怨言。

「人哋去個時都有去xx度打卡,點解我哋嗰時無既﹖」
「TBB介紹緊熊本馬刺呀﹗你做咩無帶我食呀﹖」

如果你都有遇過類似情況,而對方係男女朋友,真係要認真諗下日後仲可唔可以一齊行落去。
係朋友,就建議日後保持距離。
係親人呢,sorry啦就算你唔想,之後總會有啲 family trip,唯有唔主動做plan trip嗰個。

我做freerider既時候,會由得個搞手plan,然後無論個trip出咗咩意外,
例如集體盪失路、野食唔好味等,都唔會對搞手有怨言。
一開始懶得投放時間同心力,結果同想像有落差,理所當然,世界上係無free lunch。

好多人覺得,都咁多年朋友,有咩照直講囉。
照直講同有無禮貌、體唔體諒人真係兩回事嚟。
諗下搞手為全村人諗食咩,就當用google map搵就近餐廳,
要比較價錢、食物種類、環境、前往方法等,快極都要用15分鐘。
而同時間呢,你就用個15分鐘hea、玩手機、嘆抖。
如果付出完仲要被怪責﹕「哇乜咁難食架你做咩揀呢間﹖」我諗搞手幾大方都會個心唔舒服。

要體諒同有禮貌,唔代表要講大話讚間餐廳好食,
不過婉轉少少,「個飯比較普通少少,不過好彩上菜快,坐低即刻有得食。」
然後下次主動啲自己去搵餐廳,相信大家都會開心好多。

不過,好好彩,我身邊朋友九成都好有禮貌,唔會老奉。
今次,仲要同班宅宅去旅行,
plan trip時只要打開個聖地巡禮map就已經有大方向,慳好多時間心力。

嚟緊幾日,我只希望,唔好鬧交反面。
BTW,如果搵唔到工,我應該可以轉職做導遊。

 

 

作者:林璃蝶

林璃蝶
林璃蝶,九十後香港博客。活在記憶,迷戀過去,因此喜歡以文字記下已發生的一切。最新文章﹕《張先生,謝謝你來探望我,可是……》、《鳩夢想》、《點解香港人就係唔識欣賞魔術》等。 Facebook專頁:https://www.facebook.com/o.indicum

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 196192
Date: 2019-06-24 18:00:52
Generated at: 2020-10-25 10:13:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/24/196192/一齊去旅行,最緊要唔好老奉