撤法、放人、查差佬,然後呢?

 

「反送中」運動由百萬遊行至今已經20日,毋容置疑,香港人呢一次反抗已經令世界眼前一亮,而且,即使係唔同嘅政團,都唔會反對香港人嘅3大核心訴求:撤法、放人、查差佬;可以話,自香港開埠以嚟,香港人從來未咁團結過。

然而,我哋嘅3大核心訴求,即使再加埋冇咩用嘅第4點「林鄭落台」,完全成功,帶嚟嘅結果都係將香港嘅形勢時光倒流返去6月8日之前,我哋要面對嘅問題仲有好多,而且只要下一個特首可以有更厚嘅面皮,或者係更精妙嘅立法技巧,「送中條例」遲早都會以其他面貌出現,所以除非達成更多有意義嘅訴求,否則勝利只屬表面,內涵都只係 White Peace,最終並無意義。

 

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年6月19日星期三

 

因此,我哋亦係時候要思考下一步:第4項核心訴求係咩嘢?第5項?第6項?最終目標係咩?

最終目標,屬不可說一類,講明本文唔提先,因為無法令對方接受嘅條件,開出嚟都冇咩用。至於中間嘅部分,如果唔想睇我慢慢論證,不妨直接睇下文末嘅路線圖。

我認為,第4項可以考慮嘅核心訴求,應該要針對立法會選舉。即使大家對於香港所有政黨都冇咩好感,但立法會的確係現時體制內對行政機關嘅最大制衡。今日發生咁多事,同立法會議員喺2016年被非法剝奪議席不無關係,所以首先要對付嘅就係消除所有對選舉同議席嘅不必要干擾。因此,第4項訴求應該要係:

 

4. 選管會與立法會秘書處限權

非法剝奪議席嘅問題,除咗係嚟自立法會秘書處越權之外,選舉管理委員會越權政治審查參選人,亦係非法剝奪議席嘅先聲。現時立法會秘書處越權已經變成有人大背書,成為合法行為,所以依家要做嘅就係全面限制立法會秘書處嘅權力,要求立法會秘書處上下,包括秘書長至門口個保安,都必須服從所有已刊憲確定為立法會議員人士嘅命令。另外,選舉管理委員會權力亦必須限制,確定其只可以有「文件收發」嘅功能,只要申請表同錢交齊都唔可以再拒絕任何人參選。

不過,咁樣都只係將政治形勢再撥返去2016年之前,香港嘅問題依然存在,只要一日立法會未普選、執政員未普選,佢哋都唔需要對香港人負責,有問題嘅施政只會一浪接一浪,最後逼人上街,製造動蕩。所以,即使係返到去2016年之前,香港嘅亂象依然會持續,建制派、民主派、本土派三分拉鋸,最後建制派一使橫手又引爆民意,結果都係令社會陷入「抗爭狀態」。唔好唔記得,「佔中」係2014年嘅事。

咁要根絕呢個問題,之後我哋要有第5點同第6點訴求,觸及嘅部分就係香港政制:

5. 功能界別改為「十八區香港市民」

6. 政務司制度改革

 

可能你睇到呢度會問:功能界別咁改,同立法會普選有咩分別?咁我都可以直接咁答你:冇。但當大家未有心理準備本護照封面改成阿群帶路圖之前,一切都要按照《基本法》同人大決定辦事:既然未有特首普選之前唔可以消滅功能界別、唔可以普選立法會,而特首普選又要合乎「831決定」,咁我哋不如就唔好爭取消滅功能界別,反而令功能界別變成都係普選產生咁。反正我哋唔係冇試過不分區議席(超級區議會),咁可以思考下將全數功能界別議席改成超區咁。

例如話「由於行業眾多,難以分別非專業人士,因此只能分區選舉功能界別代表議員」,然後將全立法會議席改為72個,功能界別改為18組,每組2個議席,18個選區等同18區。另外36個就係分區直選。如果咁都仲係建制派拎住功能界別大部分議席,咁民主派同本土派就抵撚死啦。

至於政務司制度改革,最主要目的就係令香港施政全部由政務司負責。政務司長同財政司長改為由立法會議員互選產生,而且可以兼任議員。律政司同所有政策局、專員都要由政務司長提名畀特首,再由特首提名畀中央任命。咁特首做咩呢?佢負責簽法案同對外代表香港,咁樣嘅話特首點產生其實就冇所謂囉。怕會違反《基本法》?成本嘢只係提過司長要由特首提名畀中央任命,同埋司長要係中國公民,所以以上嘅提議,直至現時為止都係喺《基本法》框架之下可以做嘅改動。

當然,以上都只係一啲諗法,不過如果行得到第6項訴求,其實離最終目標已經唔係遠,即使唔再繼續行落去,都足夠保障香港嘅高度自治係國際認可嘅──至少係美國認可先。而且如果行之有效,話唔定仲可以用嚟建設民主中國添!

再重申一次,我認為喺達成3項核心訴求之後,可以依次提多3項訴求,視形勢逐步加碼:

4. 選管會與立法會秘書處限權:選管會不得判斷參選文件內容;立法會秘書處須服從所有議員
5. 功能界別改為「十八區香港市民」:完善功能界別全民代表性
6. 政務司制度改革:政務司總領香港行政,特首保留香港代表地位

香港加油。

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 196347
Date: 2019-06-29 16:46:48
Generated at: 2022-08-11 19:12:51
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/06/29/196347/撤法、放人、查差佬,然後呢?