【嗚巴軼事】點解大台會搞到一街都係司機,落大雨都無生意?

 

為咗確保車輛質素,大台將所有合資格車輛嘅車齡限制係十年以內。不過,係今年五月,大台改變咗遊戲規則:將平價版嘅車齡由十年放寬為十五年。

其實咁樣放寬法主要有兩個原因:1. 大台係四月份已經計劃同的士合作,雖然同的士台嘅合作因爲業界反對而胎死腹中,不過大台仍然想吸納個體戶「落坑」。由於部份的士車齡超過十年,為咗令呢班司機合資格,大台就自己拉低條底線;2. 前段時間曾經發生過一個現象,客人試過叫車但冇車接,久而久之啲客就唔再叫車,大台為咗留住啲客,決定放寬車齡吸引多啲司機加入。

放寬車齡降低咗入行門檻,的而且確增加咗供應,對客黎講等嘅時間係少咗。但係,客嘅數量增長相對司機增長就慢好多,變相好多車係條街等客。話說今晚筆者約咗朋友食飯,走人返屋企個陣剛好落緊大雨,於是決定俾錢啲師兄師姐賺吓,點知一落柯打個吓,筆者真係「唔撚係啩」咁嘅樣。原來附近有八個師兄師姐等緊單,落大雨高需求時間都可以去到1:8嘅乘客司機比例,咁一般平日夜晚真係個個係路邊玩手指⋯⋯

而且,揸車嘅人應該好明白,一架車行返十年八載,機件嘅嘢會因為老化會漸漸出現問題。雖然話保養得宜,架車都好襟揸,但係車齡大,一般黎講車嘅質素(不論性能、油耗同舒適度)一般黎講都係差咗。再者,加入咗大量舊車,整個車隊裡面車輛整體質素都拉低咗。講真,作為客人,同樣都係俾咁嘅價錢,點解我要坐架舊車,人哋就坐新車Tesla?如果啲客仲要受過司機氣(行內都有部份司機態度唔好),咁不如平平哋搭返的士啦!就算大吉利是講句,有咩事都有「第三者保險」包底呀!

本身客已經唔係叫多,而家引多班人黎搵食,變相大家都冇得食。好多本身做開嘅師兄師姐都「屌哂鬼」,話大台嘅新政策唔只搞到繁忙時間冇哂加乘,有時甚至連續兩個鐘都冇接到一張單。不過大台就理得你,總之 riders pool入面嘅客接到幾多就幾多,佣就照抽,唔高興你可以唔做,大把人出架十五年車黎做!

 

【嗚巴軼事】

 

作者:車上人間

一個男人一架車,見盡香港人和事。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 196501
Date: 2019-07-03 05:51:59
Generated at: 2021-12-09 06:14:27
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/03/196501/【嗚巴軼事】點解大台會搞到一街都係司機,落大