14歲學生,係應該日日放學去玩. . .

 

 

2003年發生左唔少事,先有強國特意*送上「沙士」呢一份大禮俾所有既香港人,除左搞到人心惶惶經濟低迷之外,仲有幾位盡忠職守既醫護人員因為呢份大禮而殉職。而強國為左進一步鞏固政權而要香港將23條立法,導致出現左極具規模(當時計)既七一50萬人遊行,而當時特首董建華除即「擱置」23條立法。兩位香港傳奇既樂壇人物「哥哥」張國榮以及「梅姐」梅豔芳亦喺呢一年先後離開左我地。

2003年,我只係一個「既on9又Form Two」既中學雞,每日只係番學放學嘻嘻哈哈去玩,開開心心就過一日。

「新聞時事?」

「關我鬼事咩,大人世界既野點到我地理喎。不如諗下陣間PE堂玩咩咪算囉?」

「SARS?」

「好啊!唔洗番學可以坐喺屋企打機下升Level做下任。」

「遊行?」

「出面熱辣辣有咩好行?屋企涼下冷氣咪仲好!」

「張國榮?梅豔芳?」

「我無聽佢地啲老餅歌喎 。」

對於一個14歲學生黎講,關心既野離唔開——考試測驗、無聊到爆既功課以及放左學去邊度玩。而大部分學生所煩既係 無零用錢/考試測驗唔合格 「點算好?」

一個充滿青春既校園生活本來應該要咁樣過 ,但點解而家既學生所諗緊所關心既竟然係香港既未來? 正值最青春最開心年紀既佢地反而仲要面對一個極權政府所帶黎無窮無盡既心理壓力—— 仲要有被判監「一舖清袋」可能性。

「喂阿哥,我屌你老母,人地得14歲咋!」

呢班學生由細到大已經俾畸形既教育制度所累,而家呢個政府仲要不惜一切去摧毀一個14歲既學生?為左去生安白造拉人就去威嚇佢地迫佢地講錯野?驚佢地唔死得踩多腳?

「你班仆街到底仲有無人性架?」

由寫果刻開始我既眼淚就不停滴出黎,眼淚包含既除左係心痛憤怒之餘仲有一連串既無力感。我好慚愧,作為一個就黎三十歲既人我竟然做唔到咩特別野去保護佢地………

對唔住大家。

 

*註:當大家細心諗下SARS後香港發生咩事、同埋睇下班強國人點解死都要將有非洲豬瘟既豬帶去台灣就知道 ー 一切都唔係偶然。

 

作者:陽光宅男

陽光宅男
人如其名,只係一個有陽光氣息既宅男,鐘意打機9up講笑話但懶到出汁,保證大家完全估我唔到。FB PAGE 陽光宅男Ken

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 196545
Date: 2019-07-05 04:11:39
Generated at: 2020-10-31 15:48:11
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/05/196545/14歲學生,係應該日日放學去玩