革命就係請客食飯。

 

有好一段時間,某糖成日講呢句說話。如果,你唔識身邊嘅嗰個人,你好難真心信任佢,交個背脊俾佢。唔講到呢步,呢個世界有樣嘢叫默契,唔使出聲、乃至一個眼神都唔使,你就會基於經驗與假設,以己度人咁樣猜測對方嘅行為,繼而作出(if true情況下嘅)合適反應、採取恰當嘅行動。

如果好似某糖咁樣自摺自閉,哪怕唔係好似某糖咁樣表達自己方面做得唔係好夠、無足夠嘅能力去做得夠表達自己呢件事都好,就算你幾咁有真知灼見,唔講就無人知、唔解釋就無人知你點諗。

成王敗寇嘅世界入面,革命一定係成功嘅,失敗嗰啲叫暴亂。革命嘅過程或者浪漫,但革命呢種事,無可避免破壞日常生活嘅安穩;捨棄安穩、投身動蕩,據說目的都係尋求自己想要嘅安穩,就算原因係幾咁之負面,係幾咁之唔中意依家嘅日常都好,追求理想生活嘅終極目標始終如一。

無一條必然成功嘅方程式,但係有好多嘢可以做、令件事容易少少進行,有大啲啲機會得到一個好結果。某糖會覺得,請客食飯會係一個好方法。同唔同嘅人有多啲嘅接觸,就算知道最後難免一戰、必定反面,都會互相理解得到此時此刻有一個共同目標,大家只係對方嘅次要敵人,可以暫時停戰,直至主要敵人被消滅之後再算。

而更重要嘅係,隨住接觸自會發現同呢個次要敵人,處於咩嘅關係,究竟係你死我亡不容妥協嘅敵我矛盾,定係有事可以慢慢傾,可以有制度支援「有時限嘅合法獨裁」,用一個大家都唔滿意但都可以接受嘅方式商量嘅人民內部矛盾呢?

進有時、退有時;戰有時、和有時。當需要最大公因數時微積分割席,無異於飲鴆止渴、腦袋入水。或者會有一時嘅浪漫,但終歸難免隨住失敗,而變得毫無意義。

成功嘅係革命,失敗嘅係暴動。

咁你話喇,革命係唔係就係請客食飯?

 

作者:砂糖雪(☆しゅがぁ雪♡)

砂糖雪(☆しゅがぁ雪♡)
汀瀅冰中結,砂糖雪裏埋。單純愛美愛腐愛幻想,自知殘存在凡塵俗世,沉溺虛構神話裏、迷途弱蟲迷宮中,困於弱水三千內顛倒夢想 - 神無月的凝視下,葬下零落的白色花瓣、綻放璀璨的戀色花火 - 明知是夢想,依然惜夢。FB :佐藤 栞

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 開心浩園餐 by BEAR 兒
    老軍裝帶責備地拍拍警犬的頭,把紙袋拿起來說:「對不起,這個餐算是我跟你買吧,不過要麻煩你再走一次了。」…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 196735
Date: 2019-07-08 23:40:34
Generated at: 2019-07-20 08:00:42
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/08/196735/革命就係請客食飯。